10 geheimen waardoor wij
een Gelukkige Professional blijven

Kraak jij de code?

Wij biechten onze 10 geheimen op waardoor wijzelf een gelukkige professional blijven. En geloof ons, dat is soms best hard werken. Weet jij de code te kraken om een Gelukkige Professional te blijven? En dus iemand te worden die helemaal oké is met zichzelf en zijn werk? Behaal het maximale resultaat door:

 • Alle sleutels eerst door te lezen
 • De impact ervan op je in te laten werken door naar je hoofd, hart en buik te luisteren
 • De 10 sleutels vervolgens op een rij te zetten
 • Te bepalen met welke sleutel je als eerste aan de slag gaat
 • Te onthouden dat een verandering vaak in stappen gaat
 • Je ogen op het doel te houden maar tegelijkertijd te genieten van je proces
 • Iedere vooruitgang te vieren, dat is belangrijk
 • Jezelf accountable te houden voor je eigen verandering en gebruik te maken van onze handige reflectietool
 • Voor ondersteuning te zorgen in je eigen groep cheerleaders. We nodigen je graag uit om lid te worden van onze gratis en tevens besloten Facebookgroep De Gelukkige Professional waar je allemaal gelijkgestemden tegenkomt. 

Let’s go, you can do this!

 

image

1. Het begint met een verlangen

Een zoektocht naar anders, beter, fijner, mooier, gelukkiger etcetera begint namelijk altijd met het besef dat je het anders wilt. Een verlangen is geboren. Maar al te vaak blijft een verlangen hangen in vage beelden en woorden waardoor het veel lastiger wordt om het werkelijkheid te laten worden. Dus maak je verlangen of doel concreet. Visualiseer tot in detail wat je wilt. Maak ook helder en concreet hoe de weg er naar toe eruit ziet. Schrijf erover; liefst dagelijks. Want telkens weer blijkt dat als je je doel en de weg er naar toe visualiseert, je je hier vervolgens op focust én uitgaat van de overtuiging dat dit je gaat lukken, dat je dichterbij je verlangen gaat komen dan ooit!

image

2. Ken jezelf

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? En dan bedoelen we van uiterlijk waarneembaar gedrag tot en met dieper liggende overtuigingen en imprints over je identiteit. Ken jij bijvoorbeeld jouw karakterstructuur? Deze structuur geeft nl. een prachtig inzicht in jouw talenten én je maskers, inclusief je overlevingsstrategieën en je ontwikkelpunten. Weet je hoe jouw gezin van herkomst en jouw familielijn je gevormd heeft? En welke schaden én schatten je dat gebracht heeft? En hoe verhoudt jij je tot de ander? Ga je het contact aan vanuit de houding ‘jij bent oké, ik ben oké’ of zijn de verhoudingen anders? Jezelf kennen is een belangrijke en noodzakelijke bron in het bereiken van je verlangen.

image

3. Ontdek je talenten en drijfveren

Als je je talenten en je drijfveren kent, zal je innerlijke kracht toenemen. Dat is de belangrijkste stap. Daarna kun je gaan onderzoeken hoe je je talenten beter kunt gaan benutten en een omgeving op zoeken die past bij wat jou drijft. Vragen die helpen om te onderzoeken wat je talenten en je drijfveren zijn, zijn: – waar zou je les in kunnen geven? – als je hulp ingeroepen wordt, waar is dat dan vaak voor? – wat zijn 3 succesvolle situaties of periodes in jouw werkende leven, welke kwaliteiten en eigenschappen zette je daar in en welke daarvan komen telkens terug? – wat vinden anderen inspirerend aan je? – welke thema’s, onderwerpen en vraagstukken hebben je interesse en waarom? – als je een jaar lang niet zou hoeven voor je werk, hoe zou je je dagen vullen? Waarom?

image

4. Check je werkgeluk

Werkgeluk is een hot item op dit moment. Een logische ontwikkeling in een maatschappij waarin voor de meeste mensen veel lagen uit de Maslow-piramide zijn ingevuld. Uit allerlei onderzoeken blijken de volgende factoren de bepalers te zijn voor het ervaren van werkgeluk. Bepaal eerst voor jezelf met een cijfer hoe belangrijk de genoemde waarde voor jou is. Scoor dan alle waardes op hoe het nu in je huidige werk is en trek je conclusie.

 1. Jezelf zijn
 2. Je talenten in zetten
 3. Jezelf ontwikkelen
 4. Dromen & passies kunnen volgen
 5. Betrokken zijn bij belangrijke beslissingen
 6. Betekenisvolle werkcontacten hebben of opbouwen
 7. Eigen doelen stellen en autonomie ervaren
 8. Een goed inkomen verdienen
 9. Bijdragen aan het creëeren van iets waardevols
image

5. Bepaal je koers

Om je doel te bereiken, kun je allerlei verschillende veranderingen in zetten. Wij noemen dat ‘veranderen op diverse lagen in jezelf’. Zo kun je je omgeving veranderen, nieuw gedrag aanleren of nieuwe kwaliteiten en vaardigheden ontwikkelen. Maar misschien kom je wel tot de ontdekking dat je een aantal stevige belemmerende overtuigingen hebt die ineffectief zijn. Helemaal als ze iets zeggen over jou en hoe je jezelf labelt en waardeert, de zogenaamde identiteitslaag. Of misschien is het zinvol om jouw zingeving een boost te geven en je spirituele ‘ik’ te onderzoeken. Wat de best passende laag is waarop je dient te veranderen om je doel te bereiken, is afhankelijk van je precieze situatie en je verlangen. Soms is het handig en passend om op meerdere lagen tegelijk aan de slag te gaan.

image

6. Ken je demonen en duivels

Al vroeg in ons leven leggen we onszelf, in het aanpassen aan de wereld, een magische taak op. Hiermee neem je de verantwoordelijkheid, de rol en taak op je die er voor je lag en die het meest dienend was aan jouw systeem van herkomst. We kunnen ons hele leven bezig zijn ons van die taak te kwijten, al zijn we ons daar veelal niet van bewust. Vaak is het terug te zien in tal van keuzes die we in ons leven maken en de manier waarop we in het leven staan. Jouw magische taak kennen, kan heel louterend werken. Je magische taak kennen, betekent je demonen, duivels, maskers en belemmerende patronen ontdekken die je op je plek houden. Door bewust te worden van je magische taak, ontdek je direct ook jouw helende taak. Hoe pittig en moeilijk soms ook, door je helende taak aan te nemen, zullen je dromen en verlangens verwezenlijkt kunnen worden.

image

7. Ontwikkel of laat los

Ergens komt er een moment dat je in beweging zult moeten komen. Een van onze favoriete uitspraken is ook: ‘Wees gerust, als het tijd wordt om te bewegen maakt het leven het je zo ongemakkelijk dat je geen andere keuze meer hebt.’ Nou hoef je daar natuurlijk niet op te wachten. Als je volop met de vorige sleutels aan de slag bent gegaan, dan heb je vast al wat inzichten en to-do-acties voor jezelf genoteerd. Wat heb je bijvoorbeeld los te laten? Waar mag je afscheid van gaan nemen? Welke belemmerende gedachten, gedrag en houding staan je vooral in de weg? Of wat heb je nog te ontwikkelen? Wat mag je nog leren? Wat is nog een lastige voor je? Ontwikkelen of loslaten zijn twee kanten van dezelfde medaille. Jij weet vast wat je te doen staat.

image

8. Stel doelen en focus

Wij geloven erg in het stellen van doelen en het hebben van een focus. Dit heeft namelijk een aantrekkende werking. Het geeft daarnaast richting aan wat je nog te ontwikkelen hebt. Het vormt de kern van jouw pad en geeft de mogelijkheid om opties tot verandering te onderzoeken. Onthou: veranderen gaat in stappen. probeer geen grote stappen ineens te zetten. Dat is demotiverend. Maak een lijstje van alle grote of kleine doelen die je graag het komende jaar zou willen bereiken. Kies vervolgens de 5 belangrijkste. Zet deze op een aparte lijst, de A-lijst. De andere doelen gaan naar lijst B. Besluit nu om lijst B kost wat kost te vermijden totdat je alle doelen van je A-lijst hebt bereikt. Splits ieder A-doel vervolgens op in kleinere, behapbare tussendoelen zodat je snel resultaat ziet.

image

9. Verzamel je eigen cheerleaders

Zorg dat je een groep mensen om je heen verzamelt die je uitdagen om het beste uit je zelf te halen. Die je inspireren, eerlijke feedback geven en spiegels voorhouden. Waar je mee kunt sparren en brainstormen. Die je helpen als het even moeilijk gaat of als je nu toch echt uit je comfortzone moet komen. Die je verantwoordelijk houden voor je ontwikkeling en die je helpen beslissingen te nemen waar je zelf maar over blijft dralen. En bovenal die in jou geloven en die geloven dat je meer kunt dan je zelf denkt! Maak eens een lijst van mensen die je hiervoor kunt gaan inzetten. Denk aan vrienden, familie, (oud-)collega’s of een leidinggevende. Sluit je aan bij een passend netwerk of mastermindgroep of zoek een coach op. En maak concrete afspraken over hoe jij hun support graag wilt ontvangen.

image

10. Actie = key

Kom in actie! Je kunt blijven dromen, verlangen zo veel als je wilt. Maar in the end zul je toch in beweging moeten komen. En de eerste stap zetten. Onze reflectietool van pagina 5 kan je daar prima bij helpen. Belemmerende gedachten kun je soms op je plek houden. Zoals je hebt kunnen lezen, is het zinvol om deze demonen en duivels onder ogen te komen. En soms is het ook gewoon tijd om de haasjeover- techniek toe te passen. Jawel, dat spelletje wat je vast vroeger als kind gespeeld hebt. Spring over je eigen schaduw heen en wees de persoon die je graag wilt zijn. En neem vanaf nu alleen nog de houding, het gedrag en gedachten aan die horen bij jouw ideaal. Geheid dat er andere dingen op je pad gaan komen. Want: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!

Jouw ideale volgende stap. Waar sta jij nu?

A. Ik ben nog maar net begonnen met het ontdekken van wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil en daar wil ik wel wat hulp bij. Dan is onze e-learning de ideale stap voor jou!

B. Ik ken mezelf al aardig en mijn werk is ook oké. Maar ik vraag me af of er niet meer uit mezelf en mijn werk te halen is. Dan is ons Werk & Geluk Event echt iets voor jou!

C. Ik wil een volgende stap in mijn loopbaan zetten maar weet niet goed hoe & wat. Daar is ons loopbaanprogramma Maak je sterk voor werk.nu het perfecte antwoord op!

D. Ik weet dat ikzelf de grootste rem op mijn eigen succes en geluk ben en daar wil ik van af. Onze Workation is dé manier om hier stappen in te zetten.

Wekelijks inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk