Op zoek naar de oplossing

Herinner je je het verhaal van Iris van vorige week nog? Daarin vertelde ik over mijn manier om Iris te helpen het doel waar ze naar toe wil concreet en helder te maken.

Ideaal
Ik begon met het tekenen van een lijn met aan de linkerkant het getal ‘0’ en aan de rechterkant het getal ’10’. Vervolgens begon ik met het onderzoeken van haar ideaal, de ’10’. Hoe ik dat deed, kon je vorige week uitgebreid lezen. Ben overigens wel benieuwd of je op deze manier al naar je eigen gewenste situatie gekeken hebt? Laat het me weten!

Enfin, nadat de gewenste situatie helder en concreet is, komt de volgende stap en gaan we de lineaallijn verder inkleuren.

Nu
De vraag die zich dan namelijk bijna als vanzelf aandient, is ‘waar sta je nu op dit moment?’. Welke waarde geef je je huidige situatie?

Heel vaak zul je je eigen situatie hoger dan een nul geven wat mij direct al een compliment ontlokt. Wat gaaf dat je niet helemaal op nul staat of zelfs in de min. Dat geeft de burger moed, nietwaar? Want dat betekent dat je al op weg bent en er kleine elementen in je huidige situatie zijn die onderdeel uit maken van de gewenste situatie.

Hoe is je dat gelukt?
Een nieuwsgierige vervolgvraag: hoe is het je gelukt om al op die plek te komen? Wat heeft er al gewerkt: slimme oplossingen, succesjes, hulpmiddelen, handige trucjes of helpende omstandigheden?

De nabije toekomst
Stel dat je nu op 4 zit, hoe zou je weten dat je een stap vooruit hebt gezet? Hoe ziet waarde 5 eruit? Wat is er dan anders dan in waarde 4? Visualiseer je volgende stap want het brein heeft een doel nodig en door te visualiseren help je jezelf om die kant uit te bewegen.

Eerdere successen
Laten we vervolgens eens kijken naar eerdere successen. Want het is heel goed mogelijk dat je eerder al een eens een situatie meegemaakt die leek op hoe je wilt dat het wordt. Wanneer was dat? En wat was er in die situatie waardoor het je lukte? Waardoor ging het al een beetje beter?

Veranderen
Hoe kun je nu de elementen uit eerdere successen én hetgeen je geholpen heeft om tot die 4 te komen, in gaan zetten om naar 5 te komen?

In de actie
Ga je antwoord op de vorige vraag de komende weken eens actief uitproberen en reflecteer op hoe dat gaat. Wat gaat er goed, wat helpt en wat ontbreekt er om de stap naar 5 te zetten? Of als je merkt dat je bijna als vanzelf naar 5 gaat, hoe ziet stap 6 er dan uit? Visualiseer en ga op weg.

Heel veel succes met het zoeken naar je oplossing en plezier tijdens je weg naar jouw 10!

 

 

 

Gratis e-book