Jouw reis op weg naar de 10, veel succes én plezier!

Op zoek naar de oplossing

Herinner je je het verhaal van Iris nog? De coachee die meer focus tijdens haar werk wilde? Ik vertelde je over de manier waarop ik haar hielp om het doel dat ze wilde bereiken eerst helder en concreet te maken. Het was voor ons allebei immers goed om te weten waar we precies aan zouden gaan werken. Want ‘meer focus tijdens mijn werk’ klinkt misschien als best een prima doel, maar er zijn dan nog wel wat zaken te ontdekken. In welke specifieke werksituaties die focus nodig is bijvoorbeeld. En welke gevoelens en gedachten bij de ideale situatie horen.   

En dus tekende ik toentertijd een lijn, met aan de linkerkant het getal ‘0’ en aan de rechterkant het getal ’10’. Vervolgens begon ik met het onderzoeken van haar ideaal; de 10. Hoe ik dat deed, kon je uitgebreid lezen. Ik ben overigens wel benieuwd of je naar aanleiding van het verhaal van Iris ook al op deze manier naar je eigen gewenste situatie gekeken hebt… Laat het me dus vooral weten! Enfin. Nadat de gewenste situatie helder en concreet was, kwam de volgende stap. De stap die ik hier uit de doeken doe; we gaan de lineaallijn verder inkleuren.

Nu

Heb je de lijn met de 0 en 10 aan de uiteinden getekend, dan is de vraag die zich vervolgens bijna als vanzelf aandient namelijk: waar sta je nu op dit moment? Welke waarde geef je je huidige situatie?

Heel vaak zul je je eigen situatie een hoger cijfer dan een 0 geven. Dat is meteen al een compliment waard. Want wat gaaf dat je niet helemaal op 0 staat, of zelfs in de min! Dat geeft de burger moed, nietwaar? Het betekent immers dat je al op weg bent, en dat er (kleine) elementen in je huidige situatie bestaan die onderdeel van de gewenste situatie uitmaken. Het begin is er dus!

Hoe is je dat gelukt?

Nu borrelt er bij mij meteen een nieuwsgierige vervolgvraag op, namelijk: hoe is het je gelukt om al op die plek te komen? Wat heeft er al gewerkt; slimme oplossingen, succesjes, hulpmiddelen, handige trucs of helpende omstandigheden? 

De nabije toekomst

Stel dat je nu op een 4 staat… hoe merk je het dan als je een stap vooruit hebt gezet? Hoe herken je de waarde 5? Hoe ziet die er wat jou betreft uit? Wat is er dan anders dan bij waarde 4? Visualiseer dus je volgende stap, want het brein heeft een doel nodig om naartoe te werken. Door te visualiseren, help je jezelf om ook echt die kant uit te bewegen.

Eerdere successen

Laten we nu eens de tijd nemen om naar je eerdere successen te kijken. Want het is heel goed mogelijk dat je al eens een situatie meemaakte die leek op de situatie zoals je die voor ogen hebt. Wanneer was dat? En wat maakte dat je meer richting die 10 ging? Misschien heb je voor je gevoel nog helemaal niet aan jouw ideale situatie geproefd, maar waren er wel betere momenten dan in je huidige situatie het geval is? Waardoor ging het op die momenten een beetje beter?

Veranderen

Je hebt inmiddels een hoop nagedacht en gevisualiseerd. Maar hoe kun je de elementen uit eerdere successen én hetgeen je geholpen heeft om tot die 4 te komen, inzetten om naar die genoemde 5 te gaan?  

Het antwoord op de vorige vraag –  die over het wat en wanneer van eerdere successen – is daarin van groot belang. Als je weet wat je de vorige keer naar een successituatie hielp, kun je die aanpassing immers opnieuw toepassen. Doe dat ook vooral! En reflecteer op hoe het in de praktijk uitpakt. Wat gaat er goed? Wat helpt je? En wat ontbreekt nu nog om de stap naar een 5 daadwerkelijk te kunnen zetten? 

Als je merkt dat je bijna als vanzelf richting die 5 gaat, visualiseer dan alvast hoe jouw 6 eruitziet. Want wat heb je ervoor nodig? En ga vervolgens op weg. 

Ik wens je heel veel succes in de zoektocht naar jouw oplossingen. En op welk cijfer jouw reis ook begint: heb vooral heel veel plezier onderweg naar jouw 10!

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk