Terugblikken én vooruitkijken

“Gelukkig blijft het leerzaam en uitdagend”

Het zal je niet ontgaan zijn; De Gelukkig Professional bestaat dit jaar 15 jaar! Hoog tijd dus om terug te blikken op dat wat is geweest en vooruit te kijken naar wat komen gaat. En dat vinden jullie ook, zo bleek uit de resultaten van ‘De meeste stemmen gelden’ uit onze vorige nieuwsbrief. Wie lieten ons interviewen. In dit artikel lees je alles over hoe het ooit begon, de ontwikkelingen die wij op persoonlijk en professioneel vlak doormaakten en onze visie op de toekomst.

Velen zullen er misschien van opkijken, maar De Gelukkige Professional is niet altijd Myriam én Julius geweest. Want 15 jaar geleden was Myriam interimmer en voerde op die manier onder de bedrijfsnaam Trivalent allerlei tijdelijke opdrachten voor verschillende werkgevers uit. Van projectleider van outplacementprojecten tot aan loopbaancoaching. Hier en daar verzorgde ze een enkel kort, individueel loopbaantraject. Myriam: “Toen ik met De Gelukkige Professional begon zat Julius nog volop in de militaire wereld. Ik kende hem op dat moment zelfs niet eens!”

De beginjaren

De doelstelling van Myriam destijds was heel simpel: “werk doen dat ik leuk vond om te doen op het moment dat ik het wilde doen”, zo vertelt ze. “Ik had een periode achter de rug waarin ik aan vrijheid had geproefd. Ik was een tijd in het buitenland verbleven, waarna ik periodes van vrij zijn afwisselde met periodes van werken. Dat was heerlijk om te doen! Toen ik besloot om voor mezelf te beginnen, was dat dus ook wat ik met mijn zelfstandigheid beoogde.”

Na 5 jaar De Gelukkige Professional stopte Myriam met haar interim-opdrachten. “Ik wilde mij volledig gaan richten op eigen producten en diensten op het gebied van mens, werk en verandering.” En 2 jaar later ging de ondernemersteller ook voor Julius lopen. In 2012 nam hij ontslag bij Defensie en ging hij zich volledig op Trivalent richten. “Op zich al een hoogtepunt om uit een gouden kooi te stappen”, zo blikt hij terug. “Maar het heeft mij als mens ook zó veel gebracht!”

Doelstellingen

De oorspronkelijke doelstelling is volgens Myriam al die tijd redelijk gelijkgebleven; ook toen ze een partnerschap met Julius aanging. “Wij willen zelf ook een Gelukkige Professional blijven en staan daar dan ook regelmatig samen bij stil. De afwisseling tussen periodes van werk en vrije tijd is wel anders geworden. Het was destijds gemakkelijker te organiseren door na afloop van een interim-periode een tijdje geen nieuw werk aan te nemen. Maar nu we al jaren geen interim-werk meer doen maar het hele jaar door onze eigen producten en diensten verkopen, bestaan de vrije periodes vooral uit regelmatige uitstapjes naar het buitenland.”

Daarnaast hebben de twee ook nog steeds de vrijheid om hun agenda zelf in te vullen. “Onze doelstelling is nu vooral een gezond en goedlopend bedrijf hebben dat ons op allerlei lagen in ons leven en innerlijk vervult.”

Veranderingen

De vragen waarmee het ondernemersduo in de afgelopen jaren geconfronteerd werd, zijn is essentie niet veranderd, zo vertellen ze. “De vragen waarmee onze klanten toen en ook nu nog worstelen, zijn vooral ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ en ‘hoe kom ik van mijn belemmeringen af en word ik een krachtig, authentiek en autonoom mens?’. Wel hebben ze in de loop der jaren een beweging zien ontstaan; mensen gaan meer dan voorheen voor persoonlijk geluk en maken gemakkelijker keuzes die goed zijn voor het individu, zo merken ze in de praktijk.

“Mensen gaan tegenwoordig ook veel individualistischer te werk”, aldus Myriam. Bijvoorbeeld door zelf het moment te kiezen waarop ze met onze begeleiding starten. In de beginjaren van De Gelukkige Professional werd zoiets nog veel directiever door de werkgever gestuurd en doorliep iemand alle elementen van een groepsprogramma. Dat is nu zeker niet meer het geval, waardoor begeleiding veel meer maatwerk is geworden. Én we zien een duidelijke verschuiving van outplacement naar loopbaan- en persoonlijke coaching. Dat wordt natuurlijk ingegeven door de gunstige arbeidsmarkt en de economische groei in Nederland op dit moment. En de nadruk die in de maatschappij ligt op ‘een leven lang ontwikkelen’.”

De ultieme hoogtepunten

Hoogtepunten hebben de twee inmiddels genoeg. Myriam: “Het ultieme hoogtepunt was voor mij de allereerste Villa Trivalent, in 2010. Daar kijk ik met zóveel trots en ontzag op terug. In één woord: geweldig! Wát een ervaring!” Ook voor Julius was dit hét hoogtepunt tot nu toe. “Het heeft mij ook persoonlijk heel veel ontwikkeling en inzichten opgeleverd”, vertelt hij.

Ook wanneer we het over het meest ontroerende moment uit hun De Gelukkige Professional-geschiedenis hebben, passeert de coachingsweek in het buitenland de revue. Myriam: “De terugkomstbijeenkomst van de groep deelnemers uit 2015… Op het moment dat ik een fotoalbum in mijn handen hield met een terugblik op de week die we met elkaar hadden doorgebracht, brak ik in tranen uit.” Ook Julius bestempelt het als een bijzonder moment. “En wat mij steeds weer ontroert, is als ik mensen met persoonlijke thema’s zie worstelen en ze vervolgens – na een periode van begeleiding – weer op zie bloeien en terug zie komen in hun kracht.”

Persoonlijke verandering

Het werk dat het duo voor De Gelukkige Professional doet, heeft ze niet alleen op professioneel vlak veranderd. Ook op persoonlijk gebied heeft het ze gevormd. Myriam: “Op professioneel vlak zijn we steeds beter geworden in onze zichtbaarheid in de markt. En we hebben met elkaar een fijne onderlinge samenwerking gevonden, die ons allebei in onze kracht zet en het beste uit onszelf – en daarmee uit ons bedrijf – haalt. Maar ondernemer zijn betekent ook tegen je eigen innerlijke belemmeringen en gedachten aan lopen en dus aan je eigen persoon blijven werken. Of je wel goed bent in je vak bijvoorbeeld. Maar ook het in de markt zetten van je bedrijf en het verkopen van je producten en diensten vraagt om geloof in jezelf. Want met ieder klantgesprek lopen we de kans om een afwijzing te krijgen.”

Het komt dan ook onder meer door die ontwikkeling dat de twee 15 jaar na de oprichting van het bedrijf nog steeds het geloof en de overtuiging hebben dat ondernemerschap dé manier voor ze is om een leuk werkend leven te hebben. Myriam. “Met daarbij met stip op nummer 1 het gevoel van vrijheid. Natuurlijk zat het ook wel eens tegen. Want het is een utopie om te denken dat ondernemerschap alleen maar zaligmakend is. Maar overall gaat het al sinds de start goed en heeft ons bedrijf zich mooi ontwikkeld.” De afgelopen 15 jaar in één zin omschreven? “Gelukkig bleef het leerzaam en uitdagend”, zo klinkt het.

Over tegenvallers gesproken; bij een terugblik mogen natuurlijk ook de blunders niet vergeten worden. “Gelukkig waren het er niet veel”, lachen ze. “We hebben wel eens domme investeringen gedaan die ons uiteindelijk veel geld hebben gekost en heel weinig hebben opgeleverd. En we stuurden eens een voorstel voor een begeleidingsprogramma naar de verkeerde persoon. Oeps! Nee, ook ons is niets menselijks vreemd…”

Jubileumjaar 2020

En dan bestaat De Gelukkige Professional ‘opeens’ 15 jaar. Reden voor het ondernemersduo om klanten eens flink in de watten te leggen met allerlei traktaties. Myriam en Julius kijken nu vooral heel erg uit naar hun ‘rondje langs de velden’. “We gaan de komende maanden al onze opdrachtgevers bezoeken en ze een cadeau overhandigen. De ervaring van ons 10-jarig jubileum leerde ons dat dit erg leuke momenten zijn. Want zonder de aanleiding van een concrete vraag of opdracht heb je het met elkaar over ieders vak en ontwikkelingen.” En beiden hebben ook ontzettend veel zin in de nieuwe editie van Villa Trivalent, zo vertellen ze.

Maar in al het feestgedruis verliezen ze hun eigen innerlijke mens gelukkig ook niet uit het oog. “Op 12 juli – de echte oprichtingsdatum – trakteren we onszelf op een heerlijk diner. En we kijken nú al uit naar de feestelijke borrel aan het einde van ons jubileumevent”, klinkt het enthousiast.

In de toekomst

Myriam en Julius blijven ook in de toekomst investeren in innovatieve producten en diensten, zo verzekeren ze. In die zin blijven ze heel erg ‘de oude’. Wat ze juist anders gaan doen dan voorheen? “We gaan in onze programma’s meer en meer de nadruk leggen op het faciliteren van de ontwikkeling van medewerkers. En Villa Trivalent zal dit jaar niet meer in Italië, maar in Portugal plaatsvinden. We zijn heel benieuwd hoe dat gaat bevallen.”

Hoe de toekomst van coaching an sich zich gaat ontwikkelen, daarover zijn ze stellig. “Volgens ons zal er altijd behoefte aan echt – dus live – contact blijven bestaan. Onze coachtafel zal dus nog lang gebruikt blijven worden.” Maar net als in ieder vakgebied zal ook in hun vakgebied digitalisering en robotisering steeds verder zijn intrede doen, zo denken ze. “Dat is nu bij ons ook al het geval met ons online loopbaanprogramma, de e-mailcoaching en de videocalls.

Wat ze graag zouden zien gebeuren in de toekomst? “Dat coaching een normaal instrument wordt om aan je ontwikkeling als mens en professional te werken. Dus dat het veel meer gemeengoed wordt om met regelmaat een coach op te zoeken ter ondersteuning van je werk en leven. Wat we echt héél gaaf zouden vinden, is als wij een plek worden waar mensen online en offline aan hun persoonlijke en loopbaanontwikkeling kunnen werken. Een soort ontwikkelschool.”

Wat ze aan het einde van dit jubileumjaar als nieuw hoogtepunt hopen te benoemen, daarover hoeven ze overigens niet lang na te denken. “Wij gunnen onszelf gave gesprekken met onze opdrachtgevers én natuurlijk een geslaagd jubileumevent in november!”

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk