7 Lessen voor de gelukszoeker

Voor iedereen die net als heel veel andere mensen op deze wereld op zoek zijn naar een betere versie van zichzelf of een gelukkiger leven, 7 lessen die je ongetwijfeld tegenkomt op je eigen persoonlijke zoektocht.

 1. Ken je verlangen en hoe dat er precies uitziet. Een zoektocht naar anders, beter, fijner, mooier, gelukkiger etcetera begint namelijk altijd met het besef dat je het anders wilt. Een verlangen is geboren. Maar al te vaak blijft een verlangen hangen in vage beelden en woorden waardoor het veel lastiger wordt om het werkelijkheid te laten worden. Dus maak je verlangen of doel concreet.Visualiseer tot in detail wat je wilt. Maak ook helder en concreet hoe de weg er naar toe eruit ziet.Schrijf erover; liefst dagelijks. Een recent onderzoek onder 63 ontslagen medewerkers toonde namelijk aan dat het deel wat frequent over gedachten en emoties rondom het baanverlies schreef sneller aan het werk was dan het deel wat dat niet deed.En onthou: je kunt meer dan je denkt!

  Zeker bij verlangens of doelen die zo op het eerste oog wat te hoog gegrepen lijken of waar anderen een veroordelend gebaar bij maken, kunnen we onszelf wat gaan terugzetten. Of inhouden. En dat is jammer! Want telkens weer blijkt dat als je je doel en de weg er naar toe visualiseert, je je hier vervolgens op focust én uitgaat van de overtuiging dat dit je gaat lukken, dat je dichterbij je verlangen gaat komen dan ooit!

 2. Word jezelf bewust. Bewust van waar je nu staat ten opzichte van je doel en wat er tussen jou en dat doel instaat. Een handige manier om jouw IST en SOLL in kaart te brengen, lees je hier overigens. Door je huidige situatie en je gewenste situatie in kaart te brengen, wordt vanzelf duidelijk aan welke knoppen je dient te draaien om de gewenste verandering te krijgen. Vaak levert de bewustwording al veel inzichten op en kan er zo maar al iets in beweging gebracht worden.Want zoals Einstein lang geleden eens zei: ‘even observing the system will change it’. Overigens blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk te zijn om stil te gaan staan, te reflecteren en bewust te worden.

  Door de waan van alle dag schuift die bewustwording vaak door naar een ogenschijnlijk passender moment in de week. Om zo maar door te blijven sukkelen en te blijven verlangen. Zonder echte concrete stappen te zetten. Mocht je dit bij jezelf herkennen, organiseer dan je eigen bewustwording door iemand in je omgeving op te zoeken of in te schakelen die je hierbij kan helpen. Een luisterend oor en een paar verdiepende of kritische vragen kunnen vaak al wonderen doen!

 3. Geluk zit nu al in je. Geluk lijkt zo’n ultiem doel wat als je het eenmaal bereikt hebt de poort tot de hemel opent. Let op: dit is helaas niet het geval. Kans is namelijk groot dat je als eenmaal je doel bereikt hebt, hup een nieuw doel tevoorschijn tovert. Moet je dan maar geen geluk nastreven? In mijn optiek zeker wel! Want door in contact te zijn met jezelf en jezelf werkelijk te verbinden met je verlangen zul je een steeds fijner leven leiden en krachtiger en autonomer worden. En daarmee in het hier en nu een staat van tevredenheid bereiken in plaats van zo’n zucht te hebben naar dat topje van die geluksberg. Zoals Gandhi ooit zei: “Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony.”
 4. Verander op de juiste laag. Ik heb er al eens eerder over geschreven: om je doel te bereiken, kun je allerlei verschillende veranderingen in zetten. Ik noem dat ‘veranderen op diverse lagen in jezelf’. Zo kun je je omgeving veranderen (als in dat je zelf een beter passende omgeving opzoekt of creëert), nieuw gedrag aanleren of nieuwe kwaliteiten en vaardigheden ontwikkelen.Maar misschien kom je wel tot de ontdekking dat je een aantal stevige belemmerende overtuigingen hebt die ineffectief zijn. Helemaal als ze iets zeggen over jou en hoe je jezelf labelt en waardeert, de zogenaamde identiteitslaag. Of misschien is het zinvol om jouw zingeving een boost te geven en je spirituele ‘ik’ te onderzoeken.

  Wat de best passende laag is waarop je dient te veranderen om je doel te bereiken, is afhankelijk van je precieze situatie en je verlangen. Soms is het handig en passend om op meerdere lagen tegelijk aan de slag te gaan.

  In ieder geval geeft het werken op de laag van je identiteit de grootste verandereffecten. Je wordt authentieker, kunt beter reageren op dat wat je in het leven tegenkomt.

  Door op deze laag te veranderen en jouw innerlijke patronen aan te kijken en er mee aan de slag te gaan, zul je merken dat er op de andere lagen zoals overtuigingen, gedrag en kwaliteiten er ook bijna ongemerkt wat veranderd.

 5. Je magische taak ontdekken. Al vroeg in ons leven leggen we onszelf, in het aanpassen aan de wereld, een magische taak op. Hiermee neem je de verantwoordelijkheid, de rol en taak op je die er voor je lag en die het meest dienend was aan jouw systeem van herkomst. We kunnen ons hele leven bezig zijn ons van die taak te kwijten, al zijn we ons daar veelal niet van bewust. Maar vaak is het terug te zien in tal van keuzes die we in ons leven maken en de manier waarop we in het leven staan. Jouw magische taak kennen, is onder andere ontdekken wat jouw unieke talenten zijn, waar je heel goed in bent, wat je goed kent. Het kan heel louterend werken je hier goed bewust van te worden zodat je kunt gaan staan voor wie je bent en wat je kunt.Je magische taak ontdekken, is tegelijkertijd je ook bewust worden van de andere beweging die je mag gaan maken, jouw helende taak. Hoe pittig en moeilijk soms ook, door je helende taak aan te nemen, zullen je dromen en verlangens verwezenlijkt kunnen worden.
 6. Wees vanaf nu de persoon die je wilt zijn. Een advies wat ik jaren geleden al eens van een businesscoach kreeg. Een advies waar ik inmiddels erg in geloof. Want hoe gaaf is het als je vandaag gewoon besluit te zijn wie je wilt zijn?! Dat je over je eigen schaduw heen stapt met al zijn belemmerende gedachten die je onzeker en besluiteloos maken? En dat je vanaf nu alleen nog de houding, het gedrag en gedachten hebt en laat zien die horen bij jouw ideaal? Geheid dat er andere dingen op je pad gaan komen. Simpele oefening om dit te ervaren: Neem eens een vrolijke, opgewerkte houding aan. Waarschijnlijk ga je steviger staan en breng je je lijf en gezicht wat omhoog. Misschien spreid je je armen of wiebel je met je benen of bovenlijf heen en weer. Krijg je een glimlach om je mond en in je ogen. Maakt niet, als het maar een voor jou herkenbare vrolijke houding is.Gelukt? Sta of zit je helemaal vrolijk te wezen?

  Probeer dan nu eens negatieve, onzekere, droevige of belemmerende uitspraken te doen. Grote kans dat deze uitspraken niet het normale effect hebben. Dus stap over je eigen innerlijke blokkades heen en probeer je nieuwe ik eens een paar dagen uit.

 7. Zoek een mentor, een coach. Vaak proberen we in ons eentje dat ene geweldige doel te behalen. Maar de waarheid is dat je juist met behulp van anderen je doel makkelijker bereikt.De ander daagt je namelijk uit, haalt je uit je comfortzone, ziet makkelijker waar je op vast loopt dan jijzelf en kan je positief stimuleren en enthousiasmeren.Dus: wie zoek jij deze week eens op om geprikkeld te worden op het bereiken van je verlangen?
Gratis kickstarttraining Werkgeluk