Vragenvuur met
Michel van der Stelt

Hoe, wie, wat, waar, waarom, wanneer?

In ons maandelijkse vragenvuur leggen we onze coachees het vuur aan de schenen. Onder het mom van, ‘van elkaar leren’ vragen we ze het hemd van het lijf. Geen vraag blijft onbeantwoord! Hoe werden zij weer een Gelukkige Professional?

image

Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?

Naar aanleiding van de diagnose van de ziekte van Scheuermann ben ik, Michel van der Stelt, in een outplacementtraject geplaatst. Ik had last van rugproblemen, waardoor ik de werkzaamheden binnen mijn functie als revalidatie verpleegkundige op langere termijn niet meer zou kunnen uitvoeren. Daarom werd mij geadviseerd om te zoeken naar een ander type functie. Om mij hierin te begeleiden ben ik via mijn werkgever in contact gekomen met De Gelukkige Professional.

Kun je kort vertellen hoe je dit hebt aangepakt?

In maart heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Myriam. Samen hebben we mijn situatie bekeken en besproken wat zij voor mij kon betekenen. Na dit prettige gesprek is er gekeken naar de huidige stand van zaken m.b.t. het volgen van therapie en het herstel hierin. Helaas bleek al snel dat dit voor mijn functie niet positief uit de bus kwam. Op basis daarvan heb ik de beslissing gemaakt om samen met De Gelukkige Professional te kijken naar een nieuwe, passende uitdaging. 

Wat vond je het moeilijkst aan jouw situatie?

Het moeilijkste aan de gehele situatie was voor mij het accepteren van de problemen, en dat omzetten in motivatie en positieve energie. Het kost mentaal veel kruim en doorzettingsvermogen om van een machteloze situatie als deze iets te vinden waar je gelukkig van wordt. Je moet jezelf helemaal opnieuw leren kennen, en diep graven naar dat wat je nu eigenlijk wilt gaan doen in de komende tijd. Je hebt altijd een bepaald idee en een pad dat je volgt. Wanneer dat ineens compleet veranderd, brengt dat de nodige onrust en stress met zich mee. Daarbij komt dan al snel het zakelijke aspect om de hoek kijken waarin je overspoeld wordt met informatie, disciplines en protocollen.

Hoe heeft het je geholpen? Wat zou je zo weer doen?

Samen met Myriam zitten en praten heeft me erg goed gedaan. Een objectief luisterend oor in dit soort situaties is enorm prettig. Het heeft me zeker geholpen om mezelf meer open te stellen voor nieuwe ideeën en richtingen qua werk. Ook heeft me dat geholpen om meer bij mezelf na te gaan waar ik voor sta en waar ik gelukkig van word. Ik dacht altijd dat werk en privé gescheiden zijn, dat ik anders ben op mijn werk dan dat ik thuis ben. Dit is absoluut niet zo. Je bent een en dezelfde persoon en je moet op beide fronten met jezelf door een deur kunnen gaan. Mezelf in de weg staan, door dit gescheiden te zien, doe ik niet meer. Dat is zeker iets wat ik duidelijk geleerd heb tijdens mijn begeleiding bij De Gelukkige Professional.

Hoelang heb je gezocht naar nieuw werk?

In totaal heb ik twee maanden intensief op vacatures gereageerd. Ik weet dat, dat niet erg lang is. Er werd vaak gezegd dat ik een gunstig profiel had. Echter viel het mij erg tegen hoe de huidige arbeidsmarkt werkt en hoe ik daarop in moest spelen. Het was een hele onbekende wereld voor mij en dat vond ik vrij pittig.

Wat zou je anders doen als je weer in dezelfde situatie zou komen?

Ik zou meer naar mezelf als geheel kijken. En hetgeen toepassen wat ik bij anderen ook graag naar boven wil halen in het vak van Verpleegkundige: wie ben jij? Waar wil je voor staan en voor vechten? Als ik terugkijk deed ik dat zelf te weinig. Als deze situatie zich nogmaals voordoet dan is dat hetgeen wat ik mezelf wil blijven voorhouden. Waar wil ik heen? En ik zou meer op mijn instinkt vertrouwen.

Wat is je succesfactor geweest?

Mijn succesfactor is denk ik mijn zelfkennis. Voor dit traject heb ik een tijd lang veel aan mezelf gewerkt en dat was nu in mijn voordeel. Daar zat mijn kracht en ik geloof ook dat ik dat uitstraal. Levenskracht, de wil om door te gaan, vertrouwen hebben in jezelf en je eigen kunnen. Beetje bij beetje kon ik de deur meer openzetten en laten zien wie Michel is. Zo ook op carrièregebied.

Hoeveel sollicitaties heb je daadwerkelijk gedaan?

In totaal heb ik tijdens dit traject zes sollicitatiegesprekken gehad, verdeeld over 2 maanden tijd.

Hoe belangrijk is jouw loopbaancoach voor je geweest?

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk. Enorm belangrijk! Het informeel gesprekken kunnen voeren met Myriam was voor mij persoonlijk erg fijn. Ik voelde me tijdens de hele situatie daadwerkelijk gehoord en door de manier van coachen kreeg ik echt het gevoel dat ik begrepen werd. Dat gevoel krijg je niet altijd overal. Door goed te kijken naar wat mijn vraag was en de manier waarop ik in de arbeidsmarkt stond, heeft Myriam ontzettend goed aangevoeld naar hoe ze mij de juiste tips en tricks kon aanreiken zodat ik verder kon ontwikkelen en groeien als professional. Door een veilige en ontspannen omgeving te creëren voelde ik me op mijn gemak. Een omgeving waar ik vrij kon praten en mijn gevoelens kon delen. De positieve, maar ook zeker de negatieve. Ik heb dat als erg prettig ervaren en ben daar dan ook heel erg dankbaar voor. Het voelde als thuis zijn en gezellig een glas thee drinken met een vriendin. En altijd dezelfde vraag; ‘wil je de thee in een mok of in een glas?’ haha

Hoe ben je aan je nieuwe baan gekomen? 

Een vriendin van mij kreeg per mail een vacature voor een praktijkopleider door. Zij wist ook van mijn zoektocht en traject, dus daarom stuurde ze mij deze door om het eens te bekijken. De inhoud en vraag binnen de vacature sloot perfect aan op wat ik wilde. Door in contact te komen met het aanspreekpunt van de vacature kon ik inhoudelijk meer informatie opdoen en had ik direct de kans om mezelf te verkopen over de telefoon.

Heb je nog een tip voor mensen die in eenzelfde situatie zitten?

Elke situatie is anders. Het enige wat ik qua tip kan bedenken is; blijf bij jezelf! Jij moet jezelf elke ochtend in de spiegel aan kunnen kijken en denken ‘ben ik gelukkig in de functie waar ik zometeen voor in de auto moet stappen?’. Zolang je energie krijgt van die gedachte en je werkzaamheden, zit je goed. Blijf lekker doorgaan. Natuurlijk is dat niet elke dag en wil je soms ook lekker uitslapen en de boel de boel laten. Maar zolang jij jezelf in de spiegel aan kan kijken en op die vraag ‘ja’ kan zeggen, heb je meer niet nodig. Zit je niet lekker in je vel en wil je daar wat aan veranderen? Wacht dan niet en neem die stap! Het gaat je zoveel meer energie opleveren. Durf jezelf open te stellen, want alleen jij kan iets aan de situatie veranderen. Al lijkt dat soms niet, maar uiteindelijk ben jij de hoofdpersonage en ben jij dus ook in de controle om die nieuwe uitdaging te zoeken. Ga op expeditie! En zorg er samen met Trivalent voor dat jij een gelukkige professional wordt!

Wekelijks inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk