Kom maar op met je ego & ontwikkel jezelf!

Boekentip

De zon, een lekkere stoel en een goed boek. Wie houdt er niet van? Het werkt heerlijk ontspannend en dat is geen overbodige luxe tussen al het harde werken door. Daarom hebben we een boekentip voor jou uit eigen koker. Ons boek ‘Ik ben wie ik ben’ neemt je mee op ontdekkingsreis naar jouw binnenste en laat je aan de hand van verschillende theorieën, praktijkvoorbeelden en oefeningen ontdekken wie je bent en waar jouw oorsprong ligt die maakt dat je bent wie je bent. Oftewel: ontwikkel jezelf!

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die:

 • Zich weleens afvraagt: wie ben ik nu echt?
 • Wil weten waarom hij doet zoals ie doet
 • Meer wil weten over zijn of haar eigen binnenste
 • Klaar is voor een innerlijke verandering
 • Zich wel eens onbegrepen voelt of in conflicten terecht komt
 • Blinde vlekken wil ontdekken over zichzelf
 • Nog meer wil halen uit zichzelf of het leven
 • Praktische handreikingen zoekt om te veranderen

Kortom, een boek voor iedereen die aan zichzelf wil werken!

“Dank voor je boek! Ik herken heel veel dingen in wat je schrijft. Het ene hoofdstuk ligt dichter bij me dan het andere, maar ik vind het een aanrader voor iedereen die op zoek is naar zichzelf of een stap verder wil maken in zijn of haar leven. Ik heb veel gehaald uit het herkennen van mezelf als redder en ook het hoofdstuk over de gesprekstechnieken, het ontvangen en regisseren van kritiek en geven van feedback kwam binnen. Ik heb er veel van opgestoken, oefeningen gedaan en een heleboel opgeschreven.”

Reactie van een lezer

Oefening: kom maar op met je ego!

Om je meer beeld te geven van de oefeningen uit het boek delen we er eentje met je. In het hoofdstuk ‘Kom maar op met je ego’ brengen lezers aan de hand van een vragenlijst hun ego’s in kaart in een zogeheten egogram. Jij krijgt die mogelijkheid ook. Noteer bij elke stelling de score waarvan jij vindt dat deze het beste past bij jouw gedragingen. 0 = niet passend bij mij, 1 = gedeeltelijk passend bij mij, 2 = passend bij mij en 3 = echt passend bij mij.

Stellingen

 1. Ik vertel anderen met stelligheid hoe zij zich moeten gedragen.
 2. Ik heb de neiging dingen eerst te beredeneren alvorens ze uit te proberen.
 3. Ik doe dingen zoals het mij verteld wordt.
 4. Ik gedraag mij welwillend ten opzichte van mensen met problemen.
 5. Ik geniet echt wanneer ik met anderen samen ben.
 6. Ik geniet ervan om voor anderen te zorgen.
 7. Ik vind het prettig om problemen op een systematische en logische wijze op te lossen.
 8. Ik vertel anderen wat zij moeten doen.
 9. Ik laat anderen zonder schroom weten hoe ik mij werkelijk voel.
 10. Ik ben aardig en beleefd.
 11. Ik doe het tegenovergestelde van wat anderen van mij verwachten.
 12. Wanneer iemand nieuw is, doe ik een poging hem te laten zien waar alles is.
 13. Ik blijf rustig in een panieksituatie.
 14. Wanneer ik weet dat ik gelijk heb, sta ik erop dat anderen naar mij luisteren.
 15. Ik stel veel vragen wanneer ik nieuwsgierig ben.
 16. Ik ben erg enthousiast over mijn werk.
 17. Anderen rekenen erop van mij het antwoord te horen.
 18. Ik word veelal gevraagd mij te bekommeren over nieuwkomers.
 19. Ik kan goed overweg met mensen die aardig voor mij zijn.
 20. Ik blijf in staat om zelfs onder druk logisch te denken.
 21. Mijn werkaanpak is systematisch en geordend.
 22. Ik draag naar het werk graag vergelijkbare kleren als anderen.
 23. Ik doe graag dingen voor anderen wanneer ik denk dat zij niet voor zichzelf kunnen zorgen.
 24. Ik kan putten uit mijn vroegere ervaringen wanneer problemen overheersen.
 25. Anderen zeggen vaak dat ik creatief en vindingrijk ben.
 26. Ik hou ervan zelf de leiding te nemen in plaats van een ander te volgen.
 27. Ik maak mij te druk om anderen.
 28. Ik ben te emotioneel in vergelijking met anderen.
 29. Ik reken erop dat mijn leidinggevende mij een instructie meegeeft.
 30. Ik neem alle gezichtspunten door voordat er een beslissing wordt genomen.
 31. Ik daag anderen uit hun eigen kwaliteiten te tonen.
 32. Anderen klagen over mijn bazigheid.
 33. Ik besteed veel tijd om te kunnen genieten.
 34. Anderen zeggen dat ik uitermate beleefd ben.
 35. Ik val op door mijn rustige en beheerste optreden.
 36. Ik toon mijn gevoelens, of ik mij gelukkig of ongelukkig voel, zodat anderen mij kunnen gelukwensen ondersteunen.
 37. Ik heb anderen gecontroleerd, zelfs wanneer zij zichzelf kunnen redden.
 38. Ik heb de neiging grappen uit te leggen, waardoor ik het voor anderen bederf.
 39. Anderen doen wat ik zeg.
 40. Ik doe precies wat anderen van mij willen.
 41. Hoe scoor jij op de stellingen?

Ontdek nu hoe jij jezelf met behulp van deze stellingen kunt ontwikkelen...

Ontwikkel jezelf egogram

Zet jouw scores in de tabel hierboven naast het nummer van de vragen en tel vervolgens de scores van elke stijl op.

Ontwikkel jezelf

Teken vervolgens een staafdiagram van de totaalscores bij de verschillende types.

En? Wat valt je op? Ben je tevreden met het beeld dat ontstaat?

Laat jouw egogram ook eens door iemand anders invullen en vergelijk jullie uitkomsten met elkaar. Dit kan vaak hele boeiende en soms confronterende info over jezelf opleveren. De ander leert er ongetwijfeld ook van. En bovenal geeft het jou de kans jezelf verder te ontwikkelen.

Wil je met meer oefeningen, theorieën en praktijkvoorbeelden ontdekken wie je bent en waar jouw oorsprong ligt die maakt dat je bent wie je bent?

Haal het boek vandaag dan nog in huis!

 

Bron egogram: Zo lossen we dat op; Transactionele Analyse op de werkvloer van Julie Hay

Gratis kickstarttraining Werkgeluk