Vragenvuur met
Joris Janssen

Hoe, wie, wat, waar, waarom, wanneer?

In ons maandelijkse vragenvuur leggen we onze coachees het vuur aan de schenen. Onder het mom van, ‘van elkaar leren’ vragen we ze het hemd van het lijf. Geen vraag blijft onbeantwoord! Hoe werden zij weer een Gelukkige Professional?

image

Vertel eerst eens iets over jezelf?

Ik ben Joris, 53 jaar en woonachtig in Rotterdam. Ik heb bijna 20 jaar bij een grote Nederlandse bank gewerkt in diverse project- en programma management functies in binnen- en buitenland. In mijn laatste functie daar hield ik mij bezig met het implementeren van complexe toezicht wet- en regelgeving binnen de gehele bank. De laatste jaren had ik ook een officieel erkende tweejarige coachopleiding gevolgd tot mastercoach en was ik als vrijwilliger actief als interne coach.

Wat was jouw reden om mee te doen aan Villa Trivalent?

Aangewakkerd door mijn intensieve coachopleiding bij Europees Instituut ben ik met behulp van het verkregen zelfinzicht meer gaan nadenken over mijn purpose in het leven. Ik wist eigenlijk diep van binnen wel dat mijn purpose en passie niet lag bij het werk wat ik deed en helemaal niet meer bij de financiële sector, waarbij de mens steeds meer vervangen wordt door automatisering. Toen ik door mijn voormalige supervisie-coach werd gewezen op Villa Trivalent was ik meteen verkocht. Deze coachweek wilde ik mijzelf gunnen om daadwerkelijk stappen te nemen om uiteindelijk te gaan doen waar ik als mens gelukkig van wordt.

Hoe was het? Was het wat je verwachtte?

Het was eigenlijk wel zoals ik het had verwacht. Ik was natuurlijk al gewend om met andere coaches om te gaan en aan mezelf te werken, waardoor -dankzij de deskundige en intensieve begeleiding voor mij binnen die week alles op zijn plek viel.

Wat heeft het je gebracht?

Het heeft mij persoonlijk heel veel gebracht, allereerst de durf om drastische stappen te nemen vanuit mijn verlangen dingen te gaan doen die mij energie geven en purpose als mens.

Was er een doorbraakmoment tijdens de Villa? Wil je er wat over vertellen?

Mijn doorbraakmoment lag met name op het gebied van zelfvertrouwen om naar de buitenwereld je verlangen duidelijk te maken. Ik werd, ondanks dat ik eigenlijk wel wist dat ik iets anders zou willen doen, toch wel gekweld door innerlijke stemmetjes, die in feite gewoon projecties waren van de denkbeelden van mijn naasten, met name ouders. Die stemmetjes zeiden tegen mij, ‘blijf binnen de gebaande paden en doe normaal zoals ieder ander’. Bij de doorbraak werden die stemmetjes vertolkt door de andere deelnemers, wat heel confronterend voor mij was. Door mij te concentreren op wat ik diep van binnen wilde, kon ik mij met behulp van de begeleidende coaches effectief losrukken van de stemmetjes die mij op mijn plek vast hielden. Sinds dat moment heb ik geen enkele keer mee last gehad van deze irritante stemmetjes en heb ik mijn verlangen vanaf dag een na de coachweek in de praktijk gebracht.

Wat was er moeilijk of niet leuk?

Ik kan niet zeggen dat ik het niet leuk heb gevonden, moeilijk soms wel, want de eerste keer dat ik mij wilde losrukken van de stemmen achter en naast mij die mij -fysiek- tegen probeerde te houden kwam ik niet los, maar toen ik mij concentreerde op het niet luisteren naar deze stemmetjes en alleen maar op mijn verlangen te focussen, lukte het plotseling wel, wat juist daardoor bij mij voor een grote bevrijding zorgde.

Aan wie zou je Villa Trivalent aanraden of juist afraden?

Ik zou Villa Trivalent aan iedereen aanraden die op een punt in zijn leven staat met het besef dat doorgaan op de huidige weg op termijn nergens toe gaat leiden en dat je wel in grote lijnen van binnen al weet waar je echte passie ligt, maar nog niet de knop (durf) hebt gevonden om er echt voor te gaan. Afraden zou ik het voor die mensen die (nog) niet open staan voor een niet-puur rationele benadering van carriere- en levensvragen, want zo’n doorbraakoefening is puur op gevoel gebaseerd. Ook moet je jezelf wel al redelijk kennen en voldoende levenservaring hebben, want de aanpak tijdens Villa Trivalent is behoorlijk persoonlijk, waardoor je je niet gemakkelijk achter een groep kan verschuilen wanneer het moeilijk wordt voor je. Maar als je hier doorheen komt, dan ben je wel een ander -en ook beter- mens geworden, die vanaf dan alle uitdagingen van het leven aankan vanuit een diep weten, waarvoor je echt leeft. Verder is het voordeel van de week in het buitenland, dat je niet afgeleid wordt door dagelijkse zaken en dat je als het moeilijk wordt je niet zomaar even kan ontsnappen door de trein of auto naar huis te nemen.

Heb je nog een tip of advies voor de lezer?

Wees jezelf en laat alles gewoon gebeuren, dan komt alles goed en zit je als een ander mens weer terug in het vliegtuig naar Nederland.

Wat doe je tegenwoordig na je doorbraak bij Villa Trivalent? 

Ik ben vanuit mijn passie voor Chinese cultuur en de Chinese taal mijn droom aan het verwezenlijken om een brug te zijn voor innovatieve bedrijven vanuit Europa naar China en vice-versa. Ik werk sinds 2017, het jaar na mijn Villa Trivalent doorbraak, voor de Chinese overheid als strategic advisor for foreign investments en werk aan het opzetten van een eigen onderneming om bedrijven aan beide kanten te adviseren en te assisteren bij investeringen en samenwerking.

Wekelijks inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk