Terug naar normaal – helaas een utopie

De coronacijfers kelderen naar beneden, zo is overal te lezen op allerlei nieuwssites. Wat hebben we gesnakt naar berichten zoals deze.

Terug naar normaal. Terug naar vroeger, zoals we het sommigen ook wel horen zeggen. Terwijl vroeger nog geen 2 jaar terug is…

We zijn flink door elkaar geschud door wat het coronavirus te weeg heeft gebracht.

Werk en privé loopt als nooit te voren door elkaar heen. Tomeloze inzet bij de een en terneergeslagenheid bij de ander. De benen onder je lijf vandaan werken omdat het topdrukte is of van de een op andere dag een lege agenda hebben en je vak niet meer kunnen uitoefenen.

Het tempo waarin we gewend zijn geraakt om online met elkaar in contact te blijven. Lekker efficiënt op sommige momenten en geweldig frustrerend als je juist die ander z’n nabijheid nodig hebt.

Genieten van de rust en ruimte die de lege sociale agenda geeft of vereenzamen en niet weten waar je met jezelf in je eentje moet blijven.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe klein of groot ook, corona heeft impact en zal nog lang in ons systeem zitten.

En dan ineens is er dat bericht dat corona op zijn retour is.

Hiep hoi!

Terug naar normaal; een leven zonder mondkapjes, 1,5 meter afstand en ellebogen schudden. Een staat van zijn die lonkt en waar we niet snel genoeg naar toe kunnen.

Maar… [spoiler alert] grote kans dat het oude leventje wat je zo graag weer op wil pakken, gaat tegenvallen. Omdat je gaandeweg gaat merken dat er veel veranderd is. In het leven om je heen en ook in jouzelf. Iets waar je je nu misschien niet zo bewust van bent.

Daarnaast treedt er nog een ander veranderfenomeen op en dat is het geromantiseerd hebben van je leven voor corona. Romantiseren betekent gunstiger voorstellen, iets als volmaakt voorstellen.

Dat gaat dus een tegenvaller worden. Als het überhaupt al zou lukken om terug te gaan naar iets wat voorbij is. We zijn immers al niet meer dezelfde persoon die we vanochtend bij het opstaan waren, laat staan dat we nog dezelfde persoon zijn na een lange, ongelofelijk impactvolle pandemieperiode.

Wees je er dus van bewust dat er een periode van mixed feelings op jou en je medewerkers wacht. Dat het nieuwe normaal flink tegen kan vallen en dat medewerkers daar last van kunnen hebben.

Dat ook zij niet meer dezelfde zijn als vroeger en dat je emoties bij ze merkt van geluk en opluchting tot verdriet en onmacht. En alles wat er tussen in zit.

Mocht je je medewerkers willen ondersteunen in deze terug-naar-hun-oude-leven-rollercoaster zoek ons dan op; een goed gesprek is zo geregeld!

Ook wekelijks onze tips en adviezen in je mailbox om meer werkplezier te krijgen?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk