Schrijf je ideale werkweek

2020 staat op de stoep. Wil jij het roer omgooien in het nieuwe jaar? Dan moet je wel weten wat je wilt. Hieronder delen we een opdracht met je waarin jij je ideale werkweek omschrijft. Want als je weet wat je zoekt, kun je efficiënter speuren. Op naar een duurzame carrièreswitch!

Met deze opdracht ga je je eigen ideale functie beschrijven door met hulp van de vragen hieronder jouw ideale werkweek vorm te geven. Voel je vooral erg vrij om bij het beantwoorden van de vragen te dromen. Hou jezelf niet in; ga los!

Voordat je gaat schrijven…

Ga eerst rustig en ontspannen zitten, sluit je ogen, adem diep in en uit en laat alle gedachten aan gesprekken, huishouden, to-do-lijstjes uit je hoofd waaien. Blijf net zo lang met gesloten ogen zitten en adem net zo lang lekker diep in en uit totdat je voelt dat je als het ware in je lijf zakt en klaar bent om te gaan schrijven. Misschien helpt een rustgevend of ontspannend muziekje hierbij of zoek je een plek buiten op. Alles wat jou kan helpen om in een open, ontvankelijke, creatieve stemming te komen, is oké. Zoek vervolgens in jezelf je nieuwsgierige ik op die oprecht benieuwd is hoe jouw nieuwe volgende baan eruit ziet en nodig dat deel van harte uit om mee te doen met deze schrijfoefening. Maak ook contact met jouw droomdeel oftewel dat deel in jou wat durft te dromen; net als toen je nog een klein kind was en geen grenzen kende. Vraag beide delen om jou zo meteen te helpen bij het schrijven van je ideale werkweek en activeer ze door jezelf de vraag te stellen: Hoe zou mijn ideale werkweek eruit zien, als ik het voor het zeggen heb en ik mezelf niet tegen zou houden…?

En dan nu aan de slag

En dan nu aan de slag! Neem een leeg vel papier en geef antwoord op de hierna volgende vragen. Schrijf op wat je te binnen schiet en schrijf het in actieve verhaalvorm (ik werk …., ik doe …., ik hou me bezig met …. En ben verantwoordelijk voor ….). Idealiter beschrijf je je werkweek aan de hand van de weekdagen. Dus wanneer begint jouw werkweek; op zondag of op dinsdag of …? Hoe laat begint jouw werkdag? Wat doe je precies en concreet op die eerste dag van je werkweek en de dag daarna en de dag daarna? Grote kans dat je geen werk nastreeft waarbij de dagen van de week er telkens hetzelfde uit zien maar door heel concreet jouw ideale week te beschrijven zorg je ervoor dat dergelijk werk ook op je pad kan komen. De kosmos en het systeem waar je deel van uit maakt, kan je dan namelijk makkelijker helpen.

  1. Hoeveel uur werk je per week maximaal in je ideale werkweek? En in wat voor vorm? Vaste tijden en dagen of juist niet? Welke ideale werktijden heb je?
  2. Werk je op een vaste plek of juist niet? En zo nee, waar dan wel. Hoe ziet sowieso jouw ideale werkplek eruit? Hoe ver reis je in je ideale werkweek voor werk? Reis je tijdens je werkuren ook van locatie naar locatie of juist niet?
  3. Met welke taken en verantwoordelijkheden hou je je het liefst bezig in je ideale werkweek? Waar mag je werkgever jou verantwoordelijk voor maken?
  4. Wat voor collega’s heb je? Wat voor mensen zijn het en hoeveel bijvoorbeeld?
  5. Hoe is jouw leidinggevende? Wat voor band heb je met hem of haar en wat verwacht je van hem of haar?
  6. Met welke onderwerpen, thema’s of vraagstukken ben je graag bezig? Welke vragen kunnen ze op jouw buro neerleggen?
  7. In welke branche of sector ben je werkzaam?
  8. Welke passies, talenten, kwaliteiten en kennis die je hebt, moeten zeker benut worden door jouw ideale werkgever? Op welke manier dan?
  9. Is er nog iets anders wat er tijdens je ideale werkweek persé aanwezig moet zijn wil het echt ideaal zijn? Vertel …

Veel schrijf- en ontdekplezier!

PS1 Als je veel liever of makkelijker in beelden denkt, ga dan los met je eigen weekmoodboard en knip, plak of teken er op los. Als je het maar indeelt in dagen van de week en het zo concreet mogelijk maakt. Succes!

PS2 Laat anderen in je omgeving deze vragen ook eens over jou beantwoorden. Waar zitten de overeenkomsten en waar de verschillen? Op welke onderdelen pas je je eigen ideeën dan aan?

En? 

Hoe is het je vergaan? Wat valt je op als je alle antwoorden bij elkaar ziet? Hopelijk weet je nu wat je wel en niet wilt op weg naar een duurzame carrièreswitch in het nieuwe jaar. Zou je ons advies nog ergens bij kunnen gebruiken? Laat het ons dan weten, we denken uiteraard graag met je mee!

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk