Ontwikkel jezelf en ben verzekerd van werk in de toekomst

Het moge duidelijk zijn: de wereld is meer dan ooit in beweging. Zo ook de wereld van werk en arbeid. Afgelopen week heeft Myriam het jaarcongres Enjoy Employability gevolgd en weer een aantal interessante thema’s over de wereld van werk en arbeid voorbij zien komen.

Zo gaat robotisering in de toekomst de nodige impact hebben in organisaties, functiehuizen en de inhoud van ons werk. Misschien hoef ik over een tijdje (of hoef ik dat misschien nu al niet meer en loop ik al achter? :-)) bijvoorbeeld deze nieuwsbrieven niet meer zelf te typen maar is er een computer die me in een vloek en zucht helpt om mijn kennis en gedachten op ‘papier’ te zetten en het ook nog eens in een gave up-to-date layout te gieten.

Het verhaal over Watson, een door IBM ontwikkelde supercomputer, heeft me aardig aan het denken gezet en me razendbenieuwd gemaakt naar hoe ons werk er over een tijdje uit ziet.

In the meantime zijn er een aantal punten waaraan je kunt werken en je zelf in kunt ontwikkelen (indien nodig) om er voor te zorgen dat je klaar bent voor de toekomst. Of die toekomst nu in loondienst of als zzp’er voor je ligt…

Wees duurzaam inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid. Bij de een levert het kriebels op (weer een hype/mode-woord) en de ander omarmt het als een mooie kapstok om ontwikkeling van mensen vorm te kunnen geven. Op internet vind je veel informatie en definities over duurzame inzetbaarheid. Voor mij betekent het dat je er voor zorgt dat je als individu blijft werken aan het ontwikkelen van je kennis en kunde en met een mentaal en fysiek gezond lichaam met veerkracht en energie gemotiveerd aan het werk blijft. En dat als zich er veranderingen voordoen je bijna als vanzelf mee gaat in die veranderingen en je nieuwe weg vindt.

Laat je competenties groeien
Zorg ervoor dat je blijft werken aan up-to-date kennis en blijf je competenties aanscherpen. Leer nieuwe vaardigheden of kom eens uit je comfortzone door een stap naar opzij of naar boven te maken. Blijf bij in je vakgebied en weet wat de trends en ontwikkelingen zijn die spelen of er aan zitten te komen. En denk na over wat jij nog te leren hebt om mee te kunnen in die trends en ontwikkelingen.

Treed zelfverzekerd onzekerheid tegemoet
De wereld zal blijven veranderen; hij zal nooit meer tot stilstand komen. En dat maakt de toekomst onvoorspelbaar. Helaas maar het is niet anders. Dat kan soms wat onzekerheid over je eigen toekomst meebrengen. Zo krabte ik wel even wat angstig achter mijn oren toen ik tot me door liet dringen waartoe Watson nu al toe in staat is. En vervolgens heb ik me hier bewust van te zijn en te achterhalen (door gesprekken met mezelf of een buitenstaander) wat me kan helpen om die angst of onzekerheid weg te nemen. En met zelfverzekerdheid de toekomst tegemoet te zien. En bedreigingen te gaan zien als kansen.

Pak je eigen regie
Zorg ervoor dat je weet wat je te doen staat. Waar wil je naar toe of waar beweegt jouw vakgebied of werkgever zich naar toe? Wat heb jij nog te leren en hoe ga je daarvoor zorgen? Heb een plan. Wacht niet af totdat iemand anders jou op weg helpt. Ook voor klanten en werkgevers blijf je aantrekkelijk als je laat zien dat jij in control bent.

Voor de rest van je leven…
Wen er maar vast aan: je zult voor de rest van je (werkende?) leven in de leermodus mogen gaan staan. En ja, er zijn branches en omgevingen waar de tijd soms stil lijkt te staan en toch hebben er ook daar stiekem meer veranderingen plaats gevonden dan je denkt. Hoe dan ook: je maakt de meeste kans om een plek op de arbeidsmarkt te houden als je bereid bent in jezelf te investeren en te blijven leren. Op welk vlak dan ook.

Is succes hiermee 100% gegarandeerd? Zou willen dat ik hierop volmondig JA kon zeggen. Maar helaas heb ik nog steeds geen glazen bol gevonden. Wel vermoed ik dat met alle technologische ontwikkelingen we de komende decennia echt wel een verschuiving in onze arbeidsmarkt gaan meemaken. En dat er misschien wel niet voor iedereen werk zal zijn. Hoe graag we dat ook zouden willen. De oplossing daarvoor heb ik helaas niet voor handen. Maar door te blijven werken aan bovenstaande punten maak je de kans op een leuk werkzaam leven wel stukken groter. Dat weet ik dan weer wel zeker!

Gratis e-book