Het moge duidelijk zijn: de wereld is meer dan ooit in beweging. Zo ook de wereld van werk en arbeid. Er liggen op de arbeidsmarkt gelukkig weer volop kansen. In bepaalde sectoren is er zelfs een schreeuwend tekort aan personeel, zoals in de zorg en het onderwijs. En als we de berichtgeving mogen geloven zal dit voorlopig niet echt gaan veranderen.
Robotisering, big data, kunstmatige intelligentie en digitalisering zijn in een rap tempo ons werk aan het veranderen en zal in de toekomst de nodige impact hebben in organisaties, functiehuizen en de inhoud van ons werk. Misschien hoeven we over een tijdje bijvoorbeeld deze blogs niet meer zelf te typen maar is er een computer die ons in een vloek en zucht helpt om onze kennis en gedachten op ‘papier’ te zetten en het ook nog eens in een passende up-to-date layout te gieten.
Nieuwe functies zullen ontstaan, een aantal functies zullen verdwijnen en weer andere zullen wezenlijk veranderen. Hoe precies? Dat is de grote vraag! Ben Rogmans heeft onlangs een interessant boek geschreven over de ontwikkeling van werk: Geen paniek. In dat kader heeft hij een groot aantal HR-directeuren gevraagd naar hun visie op de toekomst van werk en de inhoud van functies. Conclusie (let op: spoileralert – excuses): men weet het niet. We kunnen met elkaar niet in de toekomst kijken over hoe ons werk zich nu daadwerkelijk gaat ontwikkelen. Net zoals de boer uit 1920 niet kon bevroeden dat er ooit data-analisten of paardencoaches zouden zijn of dat we in 2020 niet meer zonder een smartphone zouden kunnen.
Ondertussen zijn er toch een aantal punten waaraan je kunt werken en je zelf in kunt ontwikkelen (indien nodig) om er voor te zorgen dat je klaar bent en blijft voor de toekomst.
Wees duurzaam inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid. Bij de een levert het kriebels op (weer een hype/mode-woord) en de ander omarmt het als een mooie kapstok om ontwikkeling van mensen vorm te kunnen geven. Op internet vind je veel informatie en definities over duurzame inzetbaarheid. Voor ons betekent het dat je er voor zorgt dat je als individu blijft werken aan het ontwikkelen van je kennis en kunde en met een mentaal en fysiek gezond lichaam met veerkracht en energie gemotiveerd aan het werk blijft. En dat als zich er veranderingen voordoen je bijna als vanzelf mee gaat in die veranderingen en je nieuwe weg vindt.
Laat je competenties groeien
Zorg ervoor dat je blijft werken aan up-to-date kennis en blijf je competenties aanscherpen. Leer nieuwe vaardigheden of kom eens uit je comfortzone door een stap naar opzij of naar boven te maken. Blijf bij in je vakgebied en weet wat de trends en ontwikkelingen zijn die spelen of er aan zitten te komen. En denk na over wat jij nog te leren hebt om mee te kunnen in die trends en ontwikkelingen.
Treed zelfverzekerd onzekerheid tegemoet
De wereld zal blijven veranderen; hij zal nooit meer tot stilstand komen. En dat maakt de toekomst onvoorspelbaar. Helaas maar het is niet anders. Dat kan soms wat onzekerheid over je eigen toekomst meebrengen. Zo krabten wij ons wel even achter de oren toen we tot ons door lieten dringen waartoe computers zoals Watson nu al toe in staat zijn. En de ontwikkeling dat virtual reality bijvoorbeeld leidinggevenden ‘in real live’ kan leren slecht nieuws-gesprekken te voeren. Wat blijft er op termijn dan nog voor ons coaches en trainers over? Om ons vervolgens van onze geraaktheid bewust te zijn en te achterhalen (door gesprekken met onszelf of een buitenstaander) wat ons kan helpen om eventuele angst of onzekerheid weg te nemen. Zodat we in contact met alle niet te stuiten veranderingen om ons heen zelfverzekerd naar mogelijkheden en kansen blijven zoeken zodat we van toegevoegde waarde blijven voor de mensen met wie we mogen werken.
Pak je eigen regie
Dus zorg ervoor dat je weet wat je te doen staat. Waar wil jij jezelf naar toe ontwikkelen of waar beweegt jouw vakgebied of werkgever zich naar toe? Wat heb jij nog te leren en hoe ga je daarvoor zorgen? Heb een plan. Wacht niet af totdat iemand anders jou keuzes voor je maakt. Ook voor klanten en werkgevers blijf je aantrekkelijk als je laat zien dat jij in control bent.
Voor de rest van je leven…
Wen er maar vast aan: je zult voor de rest van je (werkende?) leven in de leermodus mogen gaan staan. Een leven lang leren is het devies. En ja, er zijn branches en omgevingen waar de tijd soms stil lijkt te staan en toch hebben er ook daar stiekem meer veranderingen plaats gevonden dan je denkt. Hoe dan ook: je maakt de meeste kans om een plek op de arbeidsmarkt te houden als je bereid bent in jezelf te investeren en te blijven leren. Op welk vlak dan ook.
Is succes hiermee 100% gegarandeerd? Zou willen dat we hierop volmondig JA konden zeggen. Maar helaas hebben we nog steeds geen glazen bol. Wel vermoeden we dat met alle technologische ontwikkelingen we de komende decennia echt wel een verschuiving in onze arbeidsmarkt gaan meemaken. En dat als we Ben Rogmans mogen geloven er steeds meer banen gaan komen. Ook zullen er mensen aan de kant komen te staan, alhoewel dat ook iets is van alle tijden. mar er misschien wel niet voor iedereen werk zal zijn. Maar door te blijven werken aan bovenstaande punten maak jij de kans op een leuk werkzaam leven in ieder geval stukken groter.