Neem onze checklist door en bepaal op welke punten winst te behalen valt

Ontdek of jij een Gelukkige Professional bent

Ben jij een Gelukkige Professional? Het is een vraag waar je waarschijnlijk instinctief antwoord op geeft. Want ergens in je buikstreek voel je het; een pure, krachtige en onmiskenbare JA of NEE. Het is een vraag waarbij je gevoel de boventoon voert wat vele malen veelzeggender is dan het antwoord dat je met je hoofd beredeneren zou. Dat vinden wij het mooie aan ons lichaam; er zit zoveel kennis in opgesloten. Die kennis is er altijd. Het is vaak vooral de kunst om ernaar te leren luisteren en op dat welbekende onderbuikgevoel te durven vertrouwen. 

Op zoek naar de motivatie achter jouw antwoord

Antwoord vinden op de vraag of jij een Gelukkige Professional bent, is dus vooral een kwestie van goed voelen en luisteren naar dat wat je lichaam je vertelt. Maar ken je het antwoord, dan ben je er nog niet. Want stel nu dat je lichaam een duidelijke NEE laat horen… waar zit die NEE ‘m dan in? Wat maakt dat je lijf geen volmondig JA laat voelen? Je hebt concrete antwoorden op die vragen nodig om actie te kunnen ondernemen. Om die NEE in een JA om te buigen. Want weet jij niet alleen dat jouw antwoord op de vraag NEE is, maar ook waaróm? Dan is ook meteen duidelijk wat je te doen staat om wél een Gelukkige Professional te worden. 

Wij ontwikkelden een checklist met kenmerken van een Gelukkige Professional. Zegt jouw gevoel dat jij er nog geen bent, neem de lijst dan door en bepaal op welke punten winst te behalen valt. Wanneer je die punten omzet in acties, dan is een JA echt binnen handbereik. 

In onze optiek zijn de kenmerken van een Gelukkige Professional als volgt:

 • Je bent zelfbewust, weet wie je bent en wat je wilt en bent trouw aan je eigen waarden, idealen en doelen.
 • Je voelt je vrij; vrij om onafhankelijk keuzes te maken die echt bij jou passen en die jou goeddoen. Je voelt je niet afhankelijk van een baan, een inkomen, een partner, relaties, enzovoorts.
 • Je kent je maskers en hebt ze afgezet. Je bent oorspronkelijk en echt, zonder opsmuk en helemaal in contact met je innerlijke kracht én schaduwkanten.
 • Je hebt oude, belemmerende patronen en strategieën weten te vervangen door helpende en effectieve varianten.
 • Je kent je valkuilen en kunt er omheen lopen, in plaats van er telkens weer in te vallen.
 • Je kent je talenten, passie en interesses en weet die ook te benutten.
 • Je hebt de regie over je eigen loopbaan en ontwikkeling.
 • Je hebt een plan om je verlangens in te willigen en je dromen te realiseren.
 • Je hebt werk dat perfect bij jouw drijfveren en talenten past.
 • Én je werk daagt je uit op je ontwikkelpunten.
 • Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen en trends in jouw vakgebied en op de arbeidsmarkt.
 • Je weet wat de effecten van die trends en ontwikkelen op jou en je (toekomstige) loopbaan zijn.
 • Omdat je die effecten kent, werk je telkens weer aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling, zodat je bijblijft in je vak.
 • En je werkt daaraan zodat je voorbereid bent op de toekomstige arbeidsmarkt.

Kortom: als je je authentiek, autonoom en arbeidsmarktfit voelt, helemaal jezelf bent (met al je plussen en minnen), je vrij voelt, werk doet dat bij je past en weet wat je te doen staat om ook in de toekomst inzetbaar te blijven, dan is de kans heel erg groot dat jij JA kan antwoorden op de vraag ‘Ben jij een Gelukkige Professional?’.

Houd voor ogen: óveral valt aan te werken

Maar was jouw antwoord NEE, en heb je in de bovenstaande lijst een aantal vinkjes weggelaten? Geen paniek. Want overal valt aan te werken. Jouw gevoel op dit moment is geen eindstation. Dat hoeft het althans niet te zijn. Áls je er maar actief mee aan de slag gaat. Ga jij werken aan de punten die momenteel nog niet op jou van toepassing zijn, dan kan die NEE zomaar in een JA veranderen. En dat verdien je. Want iedereen heeft er recht op een Gelukkige Professional te zijn!

Wil je onze hulp daarbij? Laat het ons weten want we gaan graag met je aan de slag!

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk