Ontdek jouw veranderkleur

Veranderen…

Sommigen kunnen er geen genoeg van krijgen maar de meesten onder ons hebben er een broertje dood aan.

Ikzelf vind een verandering helemaal prima want ik ben er vaak ook de aanstichter van :-). Om vervolgens toch ook in een veranderproces terecht te komen waarin ik me soms verbaas over mijn eigen reacties.

Zo hebben we laatst besloten een aantal processen binnen Trivalent anders in te richten. Slimmer werken, efficiënter bezig zijn, kosten besparen. Klinkt goed dus graag!

Wat schetst dan mijn verbazing als ik mezelf bij het doorvoeren van deze veranderingen weerstand bemerk. Bozig worden als Julius (die een bepaald aantal zaken binnen Trivalent op zich gaat nemen) commentaar heeft op de manier waarop deze zaken georganiseerd zijn en uitgevoerd worden.

Hoor ik mezelf dingen zeggen als ‘ja maar, zo doen Jacky (mijn onmisbare assistente) en ik het al jaren en dat werkt goed’. En ‘nee, dit moeten we zeker zo blijven doen want dat heb ik nodig binnen Trivalent’.

Niets menselijks is mij vreemd en gelukkig is er dan ook een deel in mij dat als het ware vanaf de zijlijn naar het opgewonden standje in mij kijkt, haar hoofd schud en denkt aan alle wijze theorieën en oefeningen die ik het afgelopen jaar tijdens allerlei workshops over veranderingen heb verteld. Om vervolgens mezelf toe te spreken en milder op Julius te kunnen reageren.

Onze hersenen vinden veranderingen overigens eng omdat we dan de vertrouwde weg moeten loslaten terwijl we de nieuwe weg nog niet kennen. Bovendien moet deze weg in sommige gevallen ook nog helemaal aangelegd worden.

In die laatste fase zit ik volop, al beginnen de contouren van die nieuwe weg steeds duidelijker te worden. En staat het me wel aan wat ik daar tot nu toe van zie. Maar ben ik er ook nog niet gerust op en vind ik het nog lastig om het oude vertrouwde los te laten.

Wat me in deze verandering helpt, net als bij andere veranderingen die ik bij Trivalent wil doorvoeren en allerlei ideeën die ik wil ontwikkelen, is te weten wat mijn veranderkleur is. Hoe ik over veranderen denk.

Een handige manier om hier achter te komen is de app ‘Kleurentest‘ van Twijnstra en Gudde. Je vindt ‘m in de appstore. Je kunt ‘m ook via je computer maken. Ga dan naar deze webpagina en ontdek hoe jij over veranderen denkt.

Ik ben een witte veranderaar. En jij?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk