Luisteren met je ogen

Luisteren met je ogen – dat is wat ik aan het eind van vorige week 2 volle dagen gedaan heb. Althans pogingen gedaan om ’t me nog meer eigen te maken onder fijne begeleiding van Gwen Timmer. Wat was het bijzonder!

Overweldigende ervaringen kunnen een onuitwisbare indruk maken op ons lichaam. En datzelfde lichaam vertelt ons, ook al zijn we al lang volwassen, vaak haar verhaal via bewegingen, symptomen en signalen. Hoe fijn is het als je de taal van jouw lichaam verstaat en daarmee een toegangspoort hebt om levensenergie weer te laten stromen?

Er valt hier natuurlijk veel over te vertellen maar een kleine recap van de inzichten die ik in ieder geval heb meegenomen van deze kijk op het lichaam en traumatische ervaringen. Misschien inspireren ze jou ook.

⇒ Het lichaam beweegt, als we het de kans geven, altijd naar heling toe. Het kan even duren maar zoals zo veel in de natuur weet het instinctief wat er nodig is om te veranderen en naar gezondheid te bewegen.

⇒ Er is geen heling mogelijk als de dreiging voortduurt.

⇒ Heling vraagt om te werken met onze 3 breinen; het reptielenbrein, lymbische brein en het cognitieve brein. Oftwel: werken met woorden, emoties en gevoelens en fysieke sensaties.

⇒ En wat dacht je van dit mooie inzicht: De achterkant van het lichaam is de kant die bij aanraking kan zorgen voor rust en ontspanning. Denk maar aan een klein baby’tje die je op je borst en schouder neemt en over de rug streelt om te laten kalmeren.

⇒ Het rationele brein kan het emotionele brein niet uit de ervaren realiteit praten. Daarom werken opmerkingen als ‘doe maar rustig’ niet zo heel goed.

❤️‍ En dit was er eentje voor mijzelf als coach: wees geen ideale moeder maar resoneer met je coachee van hart tot hart.

➰ Volg het spoor van je coachee en laat het verhaal op een speelse en experimenterende manier zich ontvouwen.

⇒ Herinneringen aan een traumatische ervaring hoeven niet uitgewist te worden. Dan ontstaat er immers een gat in het weefsel van het geheugen.

❗ En last but not least: door eenvoudige en doeltreffende oefeningen laten oude patronen zich in een hele korte tijd zien. Zo mooi en inzichtgevend!

❓ Benieuwd hoe jouw patronen jouw levensenergie in de weg zitten en jouw werkgeluk belemmeren? Kom eens een kop koffie ☕ drinken!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk