Je passie vinden met deze 6 sleutels

“Na een aantal banen waar ik toch niet echt helemaal op mijn plek zat, wil ik nu toch eindelijk eens mijn passie vinden”, verzucht hij tijdens onze kennismaking. “Vrienden om mij heen vertellen allemaal zo vol enthousiasme over hun werk; het is bijna jaloersmakend. Ik wil ook bevlogen mijn werk kunnen doen en het als mijn passie voelen. Maar ja, hoe vind en doe ik dat?”

Passie; een woord dat een ongelofelijke aantrekkingskracht op mensen heeft. Want hoe fijn is het om je passie te kennen en eindelijk dat leven van grote vervulling en intens geluk te leven?!

Wil jij ook jouw passie vinden? Dan is het van belang om je te beseffen dat je het niet als een item moet zien; ‘iets’ wat je kunt vinden als je maar goed genoeg zoekt. Passie is veel meer een positieve energie in jezelf. En niet iets wat gekoppeld is aan 1 ding of 1 activiteit.

Dus het goede nieuws is: jouw passie zit al volop in je! De kunst is ‘slechts’ om die passie wakker te schudden en te bevrijden en zo een passievoller leven te leiden. Dus stel jezelf vooral de vraag: hoe krijg ik meer passie in mijn leven?

Hoe dan?

Door de volgende 6 passiesleutels toe te passen.

Jezelf kennen & zijn

Het begint, zoals zo vaak in het leven, met jezelf door en door te kennen en trouw te zijn aan wie je in essentie bent. Wie ben je als je je helemaal vrij en authentiek voelt? Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen en patronen die dit soms in de weg staan? Hoe hou je jezelf soms tegen? En wanneer ben je juist in de flow en niet te stoppen? Door jezelf steeds beter te begrijpen en meer en meer jezelf te worden, zul je veel vrijer in het leven kunnen staan en daardoor meer positieve energie voelen in wat je aan het doen bent.

Je drijfveren kennen en hier naar leven

Het is van belang om te begrijpen waarom je doet wat je doet. Wat is het doel achter de keuzes die je dagdagelijks maakt? Wat is de achterliggende reden van de acties die je uitvoert en de stappen die je zet? Wat zijn jouw drijfveren om te doen wat je doet? Als je dat helder hebt, vraag jezelf dan af of die drijfveren, redenen en doelen ook de drijfveren, redenen en doelen zijn waar je blij van wordt? Of zou je, met de vorige sleutel in gedachte, liever of beter een andere keuze maken. Stel jezelf regelmatig de vraag: welke drijfveer probeer ik te realiseren met deze keuze of activiteit en word ik daar ook echt blij van?

Weten waar je interesses liggen
Welke onderwerpen, thema’s of vraagstukken fascineren je mateloos? Bij wat voor soort artikelen in een e-zine, op (online) tv of streamingsdienst blijf je bijna als vanzelf hangen? Waar zou je meer van willen weten? Ben je enorm begaan met het lot van vluchtelingen of ben je nieuwsgierig naar nieuwe automatiseringstechnieken? Of vind je psyche van de mens een interessante wereld waar je graag meer over wilt weten? Maak je je graag hard voor het klimaat of het tegen gaan van discriminatie?

Ieder antwoord op deze vraag is oké, zolang het maar jouw interessegebieden weergeeft. Want wie weet hoe je deze interesses op een slimme en handige manier kunt gaan verweven in je werk. En onthou: wat je nu kiest, hoeft niet voor eeuwig en altijd zo te zijn. Interesses kunnen veranderen naarmate je ouder wordt of je leven een andere invulling krijgt. Ook hoeven jouw interesses geen wereldproblemen te zijn. Hou het gerust klein en dicht bij huis. Nogmaals: alle antwoorden zijn oké, als het maar antwoorden zijn die iets zeggen over waar jouw interesses liggen.

De kunst van het leren bezitten

Blijf leren, groeien en jezelf ontwikkelen. Leer van fouten die je maakt. Er bestaat immers geen mislukking, alleen feedback. Blijf openstaan voor nieuwe dingen en zoek telkens weer naar manieren of gelegenheden om nieuwe ervaringen of kennis op te doen.
Focus daarin niet alleen maar op wat je nog niet goed kunt maar word nog beter in wat je al goed kunt.

Creëer je eigen community

Omgeef jezelf met mensen die je inspireren, aanmoedigen, spiegelen, kracht geven en uitdagen het beste uit jezelf te halen. Ook dat zorgt weer voor positieve energie. Daarnaast zul je versteld staan van de ontwikkelingen die je door weet te maken als je die community opbouwt rondom de interesses die je bij sleutel 3 hebt genoemd. Breng tijd met deze mensen door. Vertel ze wat je bezig houdt, waar je van droomt en waar je naar op weg bent. Ook als het leven je even niet mee zit.

Ga op zoek naar experts of helden in jouw interessegebieden en volg ze op social media of lees hun boeken. Bezoek beurzen en seminars en neem deel aan webinars over de onderwerpen die je interesseren. Zoek de interactie op met mensen die je daar (online) tegenkomt.

Speel met je talenten

Zoek naar allerlei manieren om je natuurlijke kwaliteiten – je talenten – in te zetten. Waar ben je van nature heel goed in? Welke kwaliteiten zijn onlosmakelijk met jou verbonden? Speel eens wat meer met deze kwaliteiten; bij verschillende mensen, in verschillende omgevingen en in verschillende rollen. Wordt een echte meester van je eigen talenten. Je zult merken dat je dat een hoop positiviteit en inzichten oplevert. Én je zult ervaren dat als je aandacht aan je talenten besteedt, je veel meer in je kracht komt.

Breng deze 6 sleutels in je leven en je zult merken dat het niet zo zeer gaat om ‘wat is nu mijn passie?’ maar dat de positieve energie in je werk en je leven weer gaat stromen!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk