Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Het lijkt alsof de wereld heeft stilgestaan. Op allerlei manieren zijn we ook stilgezet. Aan de andere kant is er ook veel veranderd en kunnen we niet zomaar weer terug naar hoe het was.

Kans is groot dat je jezelf op verschillende delen in je leven opnieuw hebt uit te vinden. In wie je bent in werk of in relaties met familie of vrienden. In je rol als werkgever of als ondernemer.

Nu dat we langzaam maar zeker uit de lockdown kruipen en corona hopelijk achter ons kunnen laten, horen we toch ook opvallend vaak de opmerking ‘even niets moeten en mogen was toch ook wel lekker; heerlijk die lege agenda’.

Zo brengt naast verwarring, verdriet en onmacht deze periode ook de mogelijkheid om te beseffen hoe je ongemerkt en onbewust in een patroon en situatie beland was die, eenmaal er plots uitgeduwd, misschien niet helemaal meer matchte met wat je werkelijk wilde en met wie je diep van binnen wilde zijn. Hetzelfde geldt voor diegenen die juist meer uren in hun werk maakten dan ooit.

Zo heeft ieder zijn eigen verhaal en ervaar je allemaal op je eigen manier de impact van wat we met elkaar meemaken.

“Het online vergaderen gaat soms inderdaad snel en efficiënt maar er wordt nu voor alles wat besproken moet worden een Teams-sessie ingepland. Voorheen had ik onderweg van en naar het koffie-apparaat al 3 dingen geregeld, besproken en uitgezet, nu ben ik voor die dingen juist veel meer tijd kwijt.”

“De deelnemers aan mijn coachprogramma’s begeleiden gaat verrassend goed online. Wat ben ik ergens stiekem blij dat ik geen reistijd meer heb. Daardoor ontstaat er ruimte voor andere dingen.”

“Heerlijk, die nieuwe wereld die zich heeft aangediend! De creativiteit die is gaan stromen. De bijdrage die ik kan leveren aan het ontwikkelen van iets nieuws. Het ontmoeten van collega’s die ik nog niet kende. Samen iets neerzetten wat voor anderen van toegevoegde waarde is. Buiten de gebaande paden treden. I’m loving it!”

“Het gemak waarin iedereen om mij heen lijkt om te gaan met alle (online) veranderingen in het werk maakt me onzeker. Ik mis mijn oude vertrouwde plek waar ik collega’s kon ontmoeten en energie haalde uit het contact met hen. Het samen staan voor een goede klantbediening is echt anders geworden en geeft me een gevoel van eenzaamheid; er alleen voor te staan.”

“Ik vraag me wel eens af wat het betekent dat ik met sommige collega’s en vrienden bijna als vanzelf in contact ben gebleven maar dat ik er ook best een aantal niet of nauwelijks meer gesproken heb. Wat zegt dat over de relatie die wij hebben/hadden en over mij?”

“Ik geloof dat iedere verandering kansen met zich meebrengt. Dus ook deze. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst en tegelijkertijd merk ik ook dat ik harder mijn best moet doen om in de flow te blijven en met humor, zin en energie mijn werk te doen.”

“Wat geniet ik ervan dat ik door deze andere manier van werken veel meer meekrijg van mijn kinderen en dat de band als gezin een fijne boost heeft gekregen.”

Zoals gezegd: kans is groot dat je op de een of andere manier geraakt bent in jezelf als mens of als professional.

Mooi moment om hierop te reflecteren en je persoonlijkheid en professional zijn te herwaarderen.

Vragen die daarbij kunnen helpen:

  • Wat heb je gewonnen en wat ben je kwijtgeraakt?
  • Wat doet dat met jou als mens? En wat voor effect heeft dat op jou als professional?
  • Welke waarden en patronen kwamen in het gedrang? En welke mochten er veel meer zijn? Hoe was dat voor je?
  • Welke expertise van jou kon je niet meer inzetten of werd niet meer gezien?
  • Wie of wat vanuit de organisatie heeft ervoor gezorgd dat je erbij kon blijven? Wat zegt dat over jou als mens?
  • Wie of wat vanuit de organisatie zorgde dat je je energie kwijt raakte en verder weg kwam te staan? Aan welke behoefte werd hierin niet voldaan?
  • Welke plek nam je de afgelopen periode in het team in? Was dat een nieuwe plek? Was het fijn of vond je er juist niets aan? Legt dit wellicht een onbewust patroon bloot van iets wat je van vroeger hebt meegekregen?
  • Waar verlang je op dit moment naar als het gaat om jou in relatie tot je werk? Wat kun je doen om hier een stapje dichterbij te komen?
  • Waar ligt nu je uitdaging? Welke waarden en patronen belemmeren je om dit aan te gaan en welke (nieuwe) waarden en patronen mag je hiertoe gaan ontwikkelen?

Juist doordat we ons een langere periode anders hebben moeten opstellen en gedragen en het gegeven dat de wereld weer langzaam opengaat, is er nu hét moment om nog heel even stil te blijven staan en je te bezinnen. Op jezelf, op je werk, op wat de pandemie met je gedaan heeft.

Om daarna met volle kracht en energie en zin weer door te gaan.

Én met een hernieuwde kijk op jouw professionele persoonlijkheid!

Ben jij of ken jij een leidinggevende die zijn of haar medewerkers hierin goed wil begeleiden? Doe dan mee met onze Masterclass ‘In 5 stappen je medewerker in beweging’ en leer hoe je je medewerker in zijn reflectieproces goed kunt begeleiden.

Gratis kickstarttraining Werkgeluk