It’s all about mindset

In de meer dan 20 jaar dat ik nu in de loopbaan- en outplacementwereld rondloop en dagelijks met mensen mag werken die om de een of andere reden iets moeten of willen met hun loopbaan, heb ik al snel ontdekt dat het succesvol veranderen in je loopbaan vooral bepaald wordt door je mindset.

Natuurlijk speelt werkervaring en opleiding een rol in het vinden van nieuw werk. Of het starten van je eigen bedrijf.

Maar als ik de succesvolle loopbaankandidaten vergelijk met de minder succesvolle dan heeft het vaak te maken met een bepaalde mindset.

Met een mindset bedoel ik de mix van gedachten, gevoelens, gedrag, overtuigingen over jezelf en je omgeving en belangrijke waarden. Deze mix zorgt ervoor dat je op een bepaalde manier naar de wereld en jezelf kijkt en handelt.

Om succesvol een verandering in je loopbaan door te voeren, heb je een winnende mindset nodig. Een mindset waarbij de mix-elementen allemaal de kant uitwijzen van ‘ik ga winnen, ik ga mijn doel bereiken, links- of rechtsom!’.

Ben je er dan? Gaat het je dan zondermeer lukken om die nieuwe baan te scoren of je eigen bedrijf van de grond te krijgen? Nee, er is meer voor nodig.

Je zult ook de juiste dingen op de arbeidsmarkt moeten doen en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je ook een beetje geluk moet hebben om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Maar dat een winnende mindset een hele essentiële factor is, daar ben ik van overtuigd. En ik werd daar laatst weer eens in bevestigd toen ik het e-book ’70 Manieren om naar nieuw werk of opdrachten te komen’ aan het schrijven was.

Dit e-book ligt gratis klaar voor iedereen die zich voor ons loopbaanevent Maak je sterk voor werk.nu op 18 maart aanstaande aanmeldt.

In dit e-book zijn alle inzichten en acties verwerkt die deelnemers aan de twee vorige edities van het Loopbaanevent aan het einde van de dag met zichzelf hadden afgesproken.

En wat me daarin opviel is dat bij het onderdeel over ‘een winnende mindset hebben’ zowel aan de werk-in-loondienst-kant als aan de zzp-kant de meeste inzichten en acties stonden. Wow!

Een kleine greep uit de inzichten die opgedaan zijn:

  • Vertrouwen hebben
  • Positievere kijk op de situatie ontwikkelen
  • Anders kijken naar het glas (half vol i.p.v. half leeg)
  • Meer out of the box denken
  • Voorbij de horizon kijken
  • Loslaten van het verleden
  • In mezelf geloven en geloven in wat ik kan
  • Mooi om al e-book-schrijvend te ontdekken dat van alle 70 manieren de meeste inzichten over het ontwikkelen van een andere mindset, gingen.

En wederom een bevestiging van een overtuiging die ik, zoals ik al schreef, al jaren heb en waarvan ik jou nu hopelijk ook heb overtuigd: in het vinden van nieuw werk of opdrachten gaat het niet zo zeer om werkervaring of opleiding maar het hebben van de juiste mindset.

Dus hoe zit het met jouw mindset? Staat ie in de winnende stand of nog niet?

Ik wens je in ieder geval een fijn en mindsetting weekend toe.

Gratis kickstarttraining Werkgeluk