Ik ga op vakantie en ik neem mee: 25 reflectievragen over jou en je werk

De vakantieperiode staat voor de deur; een periode die sinds jaar en dag garant staat voor de nodige reflectiemomenten.

Door uit de waan van alledag te stappen en al dan niet in een vakantieomgeving de rust op te zoeken, ontstaat er ruimte om je te bezinnen. Op jezelf, op je werk, op je leven, op je relatie(s), op je dromen, op je doelen en ga zo maar door.

Vandaag geven we je 25 reflectievragen waarmee jij jouw wereld van werk eens onder de loep kunt nemen. We doen dat aan de hand van 4 belangrijke deelgebieden: jouw professionele zelf, je persoonlijke zelf, je ontwikkelperspectieven en omgevingselementen.

Loop alle reflectievragen eens door; de ene vraag zal relevanter voor je voelen of zijn dan de andere. Je merkt vanzelf welke vragen aanslaan bij je, waar je oog op valt, waar je langer bij stilstaat of welke vraag er raakt.

Professionele Zelf

Praktijktheorie – Ken jij jouw eigen visie op het werk wat je doet en de dynamieken die daarin spelen en draag je die visie bewust en overtuigend uit?

Talenten – ken je je talenten en zet je ze volop in in je werk?

Expertise – weet jij waar jij een expert in bent en wordt je hierop ook aangesproken in je werk?

Interesses – waar liggen jouw interesses en kom je er op de een of andere manier mee in aanraking in je werk?

Valkuilen – ken jij je valkuilen en werk je er actief aan om er zo min mogelijk in te stappen?

Drijfveren en waarden – wat is jouw meest belangrijke drijfveer in werk en aan welke waarde moet werk voor jou voldoen?

Persoonlijke Zelf

Basisbehoeften – ieder mens heeft 3 psychologische basisbehoeften en dat zijn je verbonden weten, je autonoom voelen en competent zijn. Hoe scoor jij op deze 3 behoeften? Worden ze alle drie voor jou naar tevredenheid ingevuld?

Ouderboodschappen – Ken jij de boodschappen die je van je ouders bewust en onbewust hebt meegekregen en weet jij hoe ze van invloed zijn op jou als professional?

Systemische thema’s – Hoe goed ken jij jouw familiegeschiedenis en de thema’s die aan de kant van je moeder en je vader al heel wat generaties spelen? Hoe beïnvloeden ze jou in het dagelijkse leven?

Wereldvensters – Leef jij je leven vanuit de stand ‘ik ben oké – jij bent oké’? Of is dat nog wel een dingetje?

Zielspad – Voor degenen onder ons die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde: waartoe ben je op aarde? Wat is de les die jouw ziel in dit aardse leven mag leren en ben je daarin een goede leerling?

Karakterstructuur – hoe ziet jouw karakter er op een dieperliggende laag uit? Wat zijn de valkuilen én de pluspunten van de maskers die bij dat karakter horen?

Ontwikkelperspectieven

Verlangens en dromen – Waar verlang je naar? Waar droom je van?

Ontwikkelfasen – In welke leeftijdsfase zit je en wat zegt dat over wat je in je werk wil aantreffen?

Mindset – Ben jij iemand die een groeimindset heeft of eerder beschikt over een statische mindset?

Veranderkracht – Hoe staat het met jouw veranderkracht? Zit ie in de hoek van ‘kom maar op, het kan me niet snel genoeg gaan’ of ‘ik hou het het liefst bij hoe het nu is; dan weet ik wat ik heb’?

Veerkracht – Hoe ga je om met tegenslagen en onverwachte gebeurtenissen oftewel hoe groot is je veerkracht?

Loopbaansturing – Hoe actief en bewust ben jij bezig met je loopbaan? Weet jij waartoe je je wilt ontwikkelen en heb je daar een plan voor?

Leerstijlen – Wat is jouw favoriete leerstijl en hoe organiseer je dat je die zoveel mogelijk inzet om aan je eigen ontwikkeling te werken?

Contextuele elementen

Energiebronnen – Wat geeft jou energie in je werk en wat kost je energie?

Werkstressoren – Wat zijn de elementen in jouw werk die je stress bezorgen en hoe kun je die minder maken?

Regelruimte – Hoeveel regelruimte heb jij in je werk om de dingen naar eigen inzicht te doen?

Ervaren werkgeluk – Hoe zit het met jouw werkgeluk? Als je er een cijfer aan zou moeten geven op een schaal van 0 tot 10, hoe scoor je je werkgeluk dan?

Werkdruk – Hoe groot is de werkdruk die je ervaart? Valt het wel mee of weet je niet hoe je werk allemaal gedaan moet krijgen?

Sociale steun – Heb je voldoende mensen om je heen die jou steunen en waar je terecht kunt? Zeg maar jouw eigen groep cheerleaders die je aanmoedigen en toejuichen?

Mocht je alle vragen naar je eigen tevredenheid kunnen beantwoorden, dan ben jij in onze ogen een Gelukkige Professional. Hoe gaaf is dat?!

Zijn er desondanks een aantal vragen waar je het antwoord schuldig op moet blijven of waarvan het antwoord je niet zo aanstaat?

Geen probleem want dat is het fijne aan de vakantieperiode die voor je ligt. Genoeg momenten in het vooruitzicht om bij jezelf te rade te gaan wat je kan helpen om tot andere antwoorden te komen.

Neem ook de tijd om onder het genot van een koel wijntje of tijdens een wandeling er eens met anderen over door te praten.

Geheid dat je daardoor tot inzichten komt en met hernieuwde energie straks het najaar in kunt!

Zo niet, dan weet je ons te vinden, hè?!

Heb een goede zomer!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk