De 10 indicatoren op een rij

Hoe te herkennen: een collega die niet op z’n plek zit

In de meest ideale situatie beginnen al jouw collega’s ’s ochtends fluitend aan hun werk. Ze hebben lol in wat ze doen en halen er een hoop voldoening uit. Want dat werkplezier is van invloed op de bedrijfsresultaten. En op het levensgeluk van de personen in kwestie. Toch bestaat de kans dat iemand zich iedere ochtend met tegenzin naar z’n werk sleurt. Weet je de signalen te herkennen, dan kun je ernaar handelen. En dat kan voor beide partijen een positieve zet zijn! Lees dus snel verder. 

De reden(en) waarom iemand niet op z’n plek zit

Iemand kan om veel verschillende redenen niet op z’n plek zitten. Vanwege het takenpakket dat bij de functie hoort. Er kan sprake zijn van een mismatch met de bedrijfscultuur. Of er spelen persoonlijke zaken die het plezier in het werk ontnemen. Wat de oorzaak ook is, in alle gevallen is het van belang het probleem te herkennen en erover in gesprek te gaan. Om je hierbij te hepen delen wij een aantal van de elementen die in zo’n situatie naar voren kunnen komen.

Onrust

Bespeur je een zekere vorm van onrust bij een van jouw collega’s? De drang om steeds ongevraagd andere taken aan te grijpen dan die in zijn of haar takenpakket bijvoorbeeld? Het steeds maar zoeken naar ‘beter’ of ‘anders’ kan een teken zijn dat de persoon niet goed op z’n plek zit.

Stress

Een beetje stress hoeft niet slecht te zijn, maar gaat het niveau ervan richting buitenproportioneel? Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Zit iemand niet goed op z’n plek, dan kan dat immers voor ogenschijnlijk onnodige spanning en druk zorgen. Neem je de bron niet weg, dan zal de stress ook niet verminderen. Hoezeer je druk ook van de ketel denkt te halen…

Ja zeggen, nee doen

Het hoeft geen kwade opzet te zijn als iemand het één zegt, maar iets anders doet. Het kan ook gewoon een duidelijk signaal zijn dat iemand niet geschikt is voor de functie. Dat diegene een hoop goede kwaliteiten heeft, maar niet die nodig zijn om aan jouw verzoek te voldoen. Of dat het onbedoeld in de communicatie al misging.

Ineffectief gedrag

Een omslachtige manier van taken uitvoeren, een ‘onhandige’ manier van dingen aanpakken of niet zo’n effectieve manier van communiceren naar anderen toe. Het zijn allemaal indicatoren. Dit terwijl die persoon waarschijnlijk juist zo floreert bij de juiste omgeving en taken. Zolang de match niet goed is, zal het product ervan ook te wensen overlaten.

Fysieke klachten

Grote kans dat iemand die niet lekker op z’n plek zit een hoop stress ervaart. Als je daarover nadenkt is het dus ook niet zo verwonderlijk dat ‘fysieke klachten’ in het lijstje met indicatoren staat. Die rugklacht, muisarm of nekpijn is wellicht het effect van spanning. Spanning, omdat de match niet optimaal werkt.

Ontevredenheid

Is iemand ontevreden met de huidige manier van werken? Het kan natuurlijk gezonde kritiek en een vleugje fanatisme zijn om het allerbeste uit de werksituatie te halen. Het kan echter ook duiden op iemand die z’n draai niet helemaal goed kan vinden. Wees dus alert.

In de weerstand

Ook iemand die steeds in de weerstand schiet of z’n emoties niet de baas is, zit vaak niet lekker in z’n vel. Dat kan natuurlijk vele oorzaken hebben, maar sluit de oorzaak ‘niet op je plek zitten’ niet bij voorbaat uit.

Geen alternatieven zien of aannemen

Heb je te maken met iemand die nooit alternatieven ziet of adviezen van je aan wil nemen? Die ‘koppigheid’ kan alles te maken hebben met een mismatch. Er wordt dan immers met een negatieve bril op naar situaties gekeken. Dit terwijl die persoon in een andere, passende setting wellicht wel boordevol creatieve ideeën zit en openstaat voor feedback en alternatieven…

Verzuim

Vermoed je dat iemand niet blij is met zijn/haar huidige functie of dienstverband? Houd het verzuim eens in de gaten. Want ook ziekte is een indicator. Het verzuim hoeft overigens niet ten onrechte te zijn! De stress van niet op de juiste plek zitten kan de persoon in kwestie zich letterlijk ziek doen voelen.

Ongeloof in eigen kunnen

Bescheidenheid siert de mens. Maar gelooft een van jouw collega’s écht niet in zijn of haar eigen kunnen? Dan moet hij of zij gevoelsmatig misschien veel te grote hindernissen nemen om te presteren zoals gewenst. Een beetje uitdaging kan geen kwaad, maar wat niet kan, kan niet.

Ga open en eerlijk met elkaar in gesprek

Heb je de bovenstaande indicatoren doorgelezen en herken jij opeens een collega in het geschetste beeld? Ga dan heel open en eerlijk het gesprek met elkaar aan. Gebruik geen verwijten, maar deel enkel jouw observaties. En geef de ander de mogelijkheid om tekst en uitleg te geven. Het kan wederzijds voor een hoop opluchting zorgen.

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk