Hoe jaloers zijn mij helpt om op mijn pad te blijven

Begin dit jaar heb ik een training gevolgd waarin een van de boodschappen was dat jaloezie voor mij een belangrijk thema in 2018 zou worden.

Het jaar was nog maar net van start en ik zat nog vol in de ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ modus dus open en ontvankelijk nam ik de boodschap aan en vroeg me nieuwsgierig af hoe jaloezie op mijn pad zou komen.

Nu is jaloezie geen onbekend thema voor mij.

Heb al eerder eens geschreven over een van mijn karakterstructuren: de onverzadigbare.

Een belangrijke karaktertrek van de onverzadigbare is dat hij gemakkelijk (bijna instinctief) denkt in tekorten. Tekorten in mezelf, tekorten in mijn bedrijf of te kort aan wijn of chocola J.

Als ik in mijn omgeving hoor of lees over succes, dan zet ik dat bijna direct af tegen mijn eigen situatie, gaat mijn tekort-knop aan en weet ik feilloos aan te wijzen hoe ik dat stukje succes niet heb.

Een soort van self fulfilling prophecy, fijntjes gecombineerd met een eenzijdige kijk op de situatie van de ander en mijzelf.

Pfffff, vermoeiend. Zeker omdat dit met regelmaat tot jaloerse momenten leidt.

Nou, dat zou me dus wel het jaar worden.

Het tegendeel is waar.

Verrassend genoeg helpt dit thema me namelijk heel goed om bij mezelf te blijven.

Ik ben me meer dan ooit bewust van mijn eigen onhandige valkuilen en patronen en heb een heldere wil om hier stappen in te zetten.

Iedere keer dat een jaloers gevoel zich van mij meester maakt, ben ik daardoor in staat om een tegenbeweging te maken. Want ik wil me helemaal niet jaloers voelen.

Ik wil blij en open en vanuit de houding ‘jij bent oké en ik ben oké’ naar de ander luisteren en hem oprecht het beste gunnen.

Die beweging is een combinatie van bewuster kijken naar wat er wel is door rationeler en completer naar de betreffende situatie te kijken en de wil, de wens én het besef dat ik mijn eigen pad te bewandelen heb op de voorgrond te zetten.

Dan weet ik ook gelijk weer wat ik nog te doen heb en waar ik mijn aandacht beter op kan richten.

Met als gevolg dat ik de ander echt nog wel kan benijden maar me vooral bezig houdt met wat ik nog te doen heb in mijn eigen leven en persoonlijke ontwikkeling. En content te zijn met wat er allemaal wel is.

Zo speelt dit thema inderdaad een grote rol in mijn persoonlijke jaar maar dan op een helpende manier. Hoe fijn is dat?!

Weet jij al wat het thema is wat jou op je ontwikkelpad houdt?

Ontdek het op het Werk & Geluk Event
Gratis kickstarttraining Werkgeluk