Hoe gretig ben jij?

Een vraag die me met regelmaat bezig houdt, is waarom de een nu wel succesvol is en de ander niet.
En specifiek in werkzoekendenland: wat maakt dat de ene boventallige medewerker binnen no-time een nieuwe baan heeft en dat het de ander maar niet lukt om die nieuwe plek te bemachtigen?

Het vinden van een nieuwe baan geeft veel nieuwe energie en een boost aan je zelfvertrouwen. Daar tegenover staat dat het niet vinden van die nieuwe plek onzekerheid met zich mee kan brengen. En als je zoektocht te lang duurt, vervaagt de hoop dat het je ooit gaat lukken. En kun je in een negatieve spiraal terecht komen en allerlei belemmerende overtuigingen over de arbeidsmarkt gaan aannemen die je alleen nog maar verder van je doel af brengen.

Terwijl er ook op deze arbeidsmarkt voorbeelden zijn van werkzoekenden die het lukt om telkens weer leuke vacatures op te sporen, aan tafel te komen en een nieuwe baan scoren. Waar zit ´m dat nu in?

Ik loop al heel wat jaren mee in de wereld van boventalligen en werkzoekenden en ben ervan overtuigd dat dit succes niet alleen maar te maken heeft met het hebben van de juiste werkervaring of opleiding. Uiteraard helpt dit wel degelijk mee. Zeker op zo’n krappe arbeidsmarkt als waar we nu in zitten. Werkgevers hebben een ruime keuze en eerlijk is braaf, als ik werkgever zou zijn, zou ik me ook de luxe permitteren om met degene met de beste kaarten in gesprek te gaan.

En toch is het dit niet alleen!

Een grote succesfactor is je gretigheid. Een winnaar willen zijn. Je doel persé willen bereiken. Links om of rechtsom!
Weten wat je wilt en daarvoor gaan door daar acties aan te verbinden. Week in, week uit. Afwijzing na afwijzing. Want de aanhouder wint.

Maar al te vaak hoor ik uitspraken als ‘ik ben echt wel actief op zoek want ik solliciteer 4 keer per maand’ of ‘ik ga niet op alles wat los en vast zit solliciteren maar als er een leuke baan voorbij komt, dan solliciteer ik heus wel’. Maar daar redt je het op deze arbeidsmarkt niet mee. Het wordt je nu eenmaal niet aangedragen. Ook niet in een arbeidsmarkt waar er veel vraag is, overigens.

Dus je zult je gretige, winnende kant aan moeten zetten. Echt ander werk willen vinden en daar werk van maken. En dat is helaas op deze arbeidsmarkt hard werken maar het is te doen. Als je maar in de actiestand staat. Dus telkens weer zorgt voor nieuwe ijzers in het vuur. Kopjes koffie met mensen uit je warme netwerk gaan drinken. Het net afstruinen naar leuke interessante vacatures. Actief zijn op social media. Proberen in contact te komen met beslissers. En ga zo maar door …

Wat soms ook helpt, is het moment waarop je boos wordt en je af gaat zetten tegen je huidige situatie. Want dan kan er de juiste energie en innerlijke drive los komen die nodig is om nu voor eens en altijd op je doel af te gaan. En vol te houden.

Dus vraag je zelf eens af: hoe gretig ben jij in het zetten van je volgende stap? Hoe graag wil je en wat doe je er op dit moment allemaal aan om dat te bereiken?

Ben je naar jouw mening gretig genoeg maar ontbreekt het nog aan iets anders waardoor het niet lukt en weet je niet wat? Chapeau in ieder geval voor je gretigheid en zoek voor de ontbrekende puzzel dan iemand in je omgeving op die je hierbij kan helpen.

Mag jouw gretigheid wel wat omhoog? Ook chapeau voor je eerlijkheid J en vraag jezelf dan eens eerlijk af waardoor je die gretigheid mist en wat ervoor nodig is om wel die innerlijke drive te voelen en er voor te gaan!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk