Hoe doe je dat; een compliment geven?
Of op z'n tijd je waardering uitspreken?

Het belang van waardering en een compliment op z’n tijd

Waardering of een compliment; het is ontzettend fijn om te krijgen, want het betekent dat je van betekenis bent. Het boost je zelfvertrouwen en productiviteit, versterkt de onderlinge band en maakt vaak dat je meer plezier krijgt in wat je doet. Een grote bron van motivatie, dus. Maar al zijn we zelf vaak best wel gefocust op een schouderklopje zo nu en dan, hoe vaak geef jij eigenlijk een compliment aan een ander?

We zijn sociale wezens en hebben allemaal de behoefte om erkend, gezien en begrepen te worden. Niet alleen door familie, vrienden en misschien zelfs je buurvrouw in de trein, maar ook in onze carrière. We willen van nature graag nuttig en goed werk verrichten. Dat iemand jou ervan verzekert dat jij dat doet, draagt bij aan jouw werkgeluk en werkt oppeppend. Het verbetert zelfs je gezondheid en doet ziekteverzuim dalen…

Focus op het positieve

We zijn een nuchter volk. Dat is wellicht ook de reden dat we ons vaak eerder focussen op dat wat beter kan, dan op hetgeen goed gaat. Bij onszelf, maar ook bij een ander. Maar een mens wordt onzeker als ‘ie enkel met z’n tekortkomingen wordt geconfronteerd. Op die manier durven we uiteindelijk minder, proberen we minder en ontwikkelen we onszelf niet zoals we zouden doen bij een voornamelijk positieve benadering.

Een gemiste kans dus. Want geef je iemand zo nu en dan ook waardering of een compliment, dan werkt dat lang door. Zo gaat diegene ook meer positieve dingen in de ander zien en die dingen ook uitspreken. Naar jou toe, bijvoorbeeld. En zo is de cirkel weer rond. Nu is het natuurlijk niet zo dat we nooit meer kritisch mogen zijn op onszelf of een ander. Fouten hoeven echt niet genegeerd te worden. Maar probeer wat meer de weg van de positiviteit te bewandelen. Je zult zien dat het werkt!

Aanmoediging versus ontmoediging

Een sprekend voorbeeld is dit filmpje. Het legt bloot wat zowel aanmoediging als ontmoediging voor invloed hebben op je prestaties. Iemand die matig presteert, maar door aanmoediging vertrouwen in haar eigen kunnen krijgt, wordt opeens een stuk beter in wat ze doet. En andersom werkt het ook zo; iemand die goed is in wat ‘ie doet, maar duidelijk geen vertrouwen krijgt, zal inleveren op zijn prestaties. De beelden zijn het levende bewijs… En als je dat doortrekt naar jou als professional, dan kun je je voorstellen wat positiviteit (en dus ook negativiteit) met jouw gevoel van eigenwaarde, je prestaties en je werkgeluk doet.

Hoe doe je dat; een compliment geven of je waardering uitspreken?

Wil jij het eens uitproberen, dat met regelmaat complimenten uitdelen? Zorg dan allereerst dat je oprecht bent. Daarnaast is het van belang om heel specifiek te zijn. Je kunt je voorstellen dat ‘Wat is dit mooi geworden’ een heel ander effect heeft dan ‘Wat heb jij dit mooi gemaakt!” Probeer het eens uit; je zult het zien! Je kunt heel makkelijk een eerste stap zetten door verbaal of per mail, whatsapp, een kaartje of een Instagram-bericht iets aardigs over iemand te zeggen. Je raakt mensen zo direct. En grote kans dat dat een regen aan positiviteit zal ontketenen. Doe het in je persoonlijke omgeving én in je werkkring.

Oh, en als die regen eenmaal ook jouw kant op komt, beloof ons dan iets…. Al hunkeren we allemaal naar een complimentje op z’n tijd, wij Nederlanders zijn over het algemeen geen beste ontvangers. Want eerlijk is eerlijk; hoe vaak wuif jij een compliment weg? Probeer de volgende keer eens gewoon ‘dank je wel’ te zeggen als iemand iets positiefs over je zegt. Bagatelliseer die geprezen prestatie niet. Haal jij het compliment onderuit, dan zal de gever van het compliment de volgende keer wel twee keer nadenken. Omarm je de lieve woorden, dan is dat veel leuker; het maakt een compliment geven voor herhaling vatbaar.

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk