Helpende principes als je binnenkort wil gaan veranderen

Dagelijks zijn wij aan onze coachtafel in de weer met professionals die willen of moeten veranderen. Die de wens hebben om een betere versie van zichzelf te worden. Daarbij gaan wij uit van een aantal principes of overtuigingen over de mens en zijn vermogen te veranderen.

We delen ze graag met je; wellicht helpen ze jou ook als jij op het punt staat stappen in jezelf te zetten.

Zo werken we bijvoorbeeld met het besef dat we stuk voor stuk allemaal beter in veranderen zijn dan we soms denken. Ja, ook jij! Want niemand’s leven is meer hetzelfde dan pakweg 10 of 20 jaar hetzelfde. Vaak brengen we, als we weerstand voelen bij onze coachee vanwege een innerlijke overtuiging dat hij/zij niet goed is in veranderen, in herinnering dat we ons in onze maatschappij geen leven meer kunnen voorstellen zonder internet of smartphone. En voor de oudere medewerker onder ons: voorheen ging je met een strippenkaart het OV in of vond je het de normaalste zaak van de wereld om na het avondeten met de hand af te wassen. Nu zijn dit wellicht open deuren maar als je er echt bij stil staat verandert er ongemerkt in ons leven een heleboel. Door je daar bewust van te worden, ontdek je dat je beter tegen veranderingen kunt dan wellicht gedacht.

Er zijn een aantal drijfveren die maken dat mensen veranderen. In onze gesprekken zijn we daar alert op en zorgen we ervoor dat we ze wakker maken als ze er onverhoopt nog niet zijn.

  • Zo zal iemand de noodzaak moeten voelen om te veranderen. Zonder gevoelde druk wordt het lastig.
  • Het moet voor hem of haar duidelijk zijn waar hij of zij naar toe moet bewegen; dus wat is de stip op de horizon? Met welk gedrag moet gestopt worden en vervangen worden door nieuw gedrag?
  • Als het gaat om een verandering op je werk, zorg er dan voor dat je je betrokkenheid bij dat proces vergroot. Ga op onderzoek uit, verdiep je in het hoe en wat van de verandering. Ook al voel je weerstand tegen dat wat de organisatie van plan is. Hoe meer betrokkenheid, hoe hoger de energie, hoe meer passende oplossingen je zult gaan vinden om de verandering door te maken.
  • Een andere belangrijke: neem zelf je eigen innerlijke belemmeringen actief weg. Merk ze op, snap waar ze bij je vandaan komen en zoek naar een manier om ze te elimineren.
  • En neem de ruimte om te veranderen. Soms willen we dat een verandering van de ene op de andere dag geregeld is. Maar zo werkt het helaas niet. Maar vertrouw erop: uiteindelijk zal iedereen stappen kunnen zetten, dus ook jij.

Veranderen kost gemiddeld 66 dagen heeft onderzoek aangetoond.Let op het woord ‘gemiddeld’. Sommige veranderingen duren beduidend langer; afhankelijk van de impact die de verandering op iemand’s leven heeft en de veer- en veranderkracht van iemand. Hoe dan ook: ander gedrag aanleren duurt vaak even.

In de basis willen we niet veranderen; ons brein gedijt het best bij rust wat stabilteit betekent en dus overleving. Daardoor zal bij een verandering (zeker als ie niet gewenst is door jou zelf) er in eerste instantie een terugtrekkende beweging gemaakt worden. Hou daar rekening mee, snap dat het zo werkt.

Want veranderen betekent (ook als je de verandering toe juicht) altijd iets loslaten, iets verliezen. Een einde van iets. Dat doet wat met een mens. Als er voldoende aandacht is geweest voor het einde en het verlies breekt op enig moment een in-between-periode aan. Het oude is er niet meer en het nieuwe is er ook nog niet. Een periode van onrust en chaos waarin ons innerlijke systeem soms de neiging vertoont weer terug te willen naar hoe het was en toch ook nieuwe dingen uitprobeert en kansen probeert te pakken. Om daarna naar de fase te gaan waarin het nieuwe steeds meer een plek in je leven krijgt.

Ken je het effect van positiviteit op iemand’s doen en laten? Dit filmpje laat op een hele treffende manier zien wat het met iemand kan doen als er positiviteit dan wel negativiteit om hem heen is. Hoeveel positiviteit is om jou heen op dit moment?

Dan tot slot nog een paar vooronderstellingen uit de NLP-wereld.

Als de een het kan, kan de ander het leren. Zijn er mensen in jouw omgeving die doen wat jij zo graag wil kunnen? Ga eens met die ander in gesprek en vraag hem of haar het hemd van het lijf over hoe hij zo goed doet wat hij doet. Wat denkt hij? Wat voelt hij? Waar hij gelooft hij in als ie doet wat ie doet? Hoe denkt ie bijvoorbeeld over zichzelf? Wat vindt hij belangrijk in die betreffende situatie? Ga op onderzoek uit en probeer dat wat je hoort eens uit op je eigen situatie.

En last but not least: ieder gedrag heeft een positieve intentie. Let wel: voor degene die het gedrag laat zien. Mocht de door jou gewenste verandering niet zo snel gaan als je wil en je merkt aan jezelf dat je omtrekkende bewegingen maakt, ga dan eens op zoek in jezelf naar wat dat deel in jou dat nog niet zo vooruit wil, met dat gedrag probeert te bereiken of te vermijden. Als je begrijpt waarom dat deel doet wat ie doet, kun je zoeken naar een andere manier waarin je die achterliggende reden niet hoeft op te geven maar wel ander meer helpend gedrag kan laten zien.

Gratis kickstarttraining Werkgeluk