Heb jij jouw brein al een doel gegeven?

Wist je dat jouw brein een doel nodig heeft?

Toen Alice in Wonderland aan de Cheshire Cat vroeg welke kant ze uit moest, zonder duidelijk idee over waar ze heen wilde, antwoordde de Cheshire Cat dat Alice beslist ergens zou uitkomen als ze maar lang genoeg doorliep.

Stel je voor, net als Alice, wat er gebeurt als je de volgende keer op het station een treinkaartje naar ergens bestelt. Of maandag achter je computer zit en maar ziet wat er gebeurt.

Als je vooruit wilt en doelen wilt bereiken, zul je duidelijk moeten zijn over wat je wilt bereiken.
Om tot actie te komen heeft je brein namelijk een doel nodig.

Op het moment ben ik druk aan het schrijven voor mijn boek dat in mei zal verschijnen. De titel is Ik ben zoals ik ben en is een boek voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen om zo dichter bij zichzelf te komen. Om naar je eigen kern te komen, zul je op enig moment ook doelen moeten gaan stellen. Of je kiest ervoor om net als Alice maar aan te wandelen en te zien waar je uit komt 🙂

Het schrijfproces haalt trouwens ook van alles met mijn brein uit. Doe ik het wel goed? Wat als mijn boek nu helemaal afgekraakt wordt? Als niemand het ziet zitten? Wat als…..? En ga zo maar door. En dan helpt het om bij zulke twijfelmomenten mezelf op de been en in de actiestand te houden door te denken aan het doel dat ik mezelf gesteld had: ik ga in 2016 een boek uitgeven. Door dat doel dan weer voor ogen te zetten, help ik mezelf over mijn innerlijke belemmeringen heen. O ja, en ook een paar goede gesprekken met vrienden en collega’s die me een hart onder de riem steken. I will survive :-)!

Voor iedereen die aan de slag wil met zijn of haar loopbaan, omdat je je bijvoorbeeld afvraagt of je nog wel op je plek zit, je werkzoekend bent of graag meer opdrachten wil binnenhalen heb ik alvast 5 tips om tot actie te komen.

Tip 1
Sta aan de kant van de oorzaak. Ja, er zijn gebeurtenissen die je overkomen – de zoveelste afwijzing bijvoorbeeld. Echter niemand anders dan jijzelf kunt de verantwoordelijkheid nemen om je gedachten te ordenen en te bepalen hoe je er anders naar kunt kijken. Wees geen slachtoffer en kijk wat je anders kunt aanpakken. Bedenk bijvoorbeeld drie positieve (ja, positieve!) gevolgen van de afwijzing.

Tip 2
Wat je aandacht geeft, groeit. Ik ben een grote fan van doelen stellen en focus stellen. Het geeft je namelijk richting. Vergelijk het treinkaartje naar ergens of het treinkaartje naar Roodeschool. Schrijf drie doelen op die je in 2016 bereikt wil hebben en formuleer ze alsof ze al bereikt zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb voor de zomerperiode 3 nieuwe klanten binnengehaald’ of ‘ik sta aan het eind van deze maand op 3 social media platformen met dezelfde personal branding uitstraling’ of ‘ik heb aan het einde van de komende netwerkbijeenkomst 5 nieuwe mensen gesproken’.

Tip 3
Ieder mens heeft alle hulpbronnen in zich. Je weet vaak meer dan je weet en je kunt meer dan je beseft. Soms heb je hulp nodig om erachter te komen welke hulpbron jij precies nodig hebt. Vraag aan drie collega’s of vrienden welke drie eigenschappen bij jou horen en verbaas je over de antwoorden!

Tip 4
Kom in actie! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ga er op uit, doe dingen die je eerder niet zou doen (netwerken bijvoorbeeld of bloemen plukken). Begin klein: deze week benader ik een iemand uit mijn netwerk om koffie te drinken.

Tip 5
Als laatste tip een kant-en-klare actie: het Trivalent loopbaanevent! Op zaterdag 21 mei organiseren we voor de 2e keer een hele dag om te werken aan je loopbaan of je ondernemerschap.
Met praktische workshops en ontmoetingen met recruiters en ondernemers. Laat je cv checken en maak een professionele profielfoto! Uiteraard kun je ook volop netwerken tijdens de overheerlijke lunch en netwerkborrel na afloop.

Kijk snel voor alle info over de workshops, de trainers, de locatie en om je aan te melden op deze speciale pagina.
En maak tot 16 april gebruik van de vroeg’BOEK’aanbieding. Je krijgt dan namelijk mijn vers-van-de-pers-boek. Kun je jezelf nog beter leren kennen en nog meer acties ondernemen!

p.s. Kom je met je collega, vriend of buurtgenoot dan krijg je ook nog eens korting!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk