Hoe fijn is het om dat leven van grote vervulling en intens geluk te leven?!

Gebruik jij deze 5 sleutels voor meer passie al?

De vakantieperiode is zo’n tijd waarin je al liggend onder een parasol, wandelend door de bergen of andere culturen opsnuivend steevast even stilstaat bij je eigen leven. Dat kan bijna niet anders. De rust en ruimte die een vakantieperiode met zich meebrengt, zorgen er immers voor dat de wat dieperliggende, reflectievere vragen naar boven kunnen komen. Vragen zoals hieronder, of van gelijke strekking:

 • Ben ik tevreden met hoe het nu gaat?
 • Haal ik nog genoeg voldoening uit wat ik aan het doen ben?
 • Hoe staat het eigenlijk met mijn goede voornemens of de doelen die ik mijzelf aan het begin van het jaar stelde?

Verrassend vaak is werk hét onderwerp van die vakantiereflectie. En daar waar de een tot de conclusie komt dat alles prima loopt, ontstaat er bij de ander een gevoel van onbehagen en ontwaakt het verlangen naar verandering. Sommigen van hen laten het niet bij gedachten en verlangens. Zij komen – eenmaal terug in de werkmodus – daadwerkelijk in actie om eindelijk hun passie achterna te gaan.

Passie

Passie; het is een woord dat een ongelofelijke aantrekkingskracht op mensen heeft. Want hoe fijn is het om je passie te leren kennen en eindelijk dat leven van grote vervulling en intens geluk te leven?! Wil jij jouw passie vinden? Dan is het van belang om je te beseffen dat je het niet als een item moet zien; ‘iets’ wat je kunt vinden als je maar goed genoeg zoekt. Nee, je moet jezelf eigenlijk veel meer de vraag stellen: hoe krijg ik meer passie in mijn leven?

Susanna Halonen, de schrijfster van ‘Screw your passion’, stelt dat jouw passie al volop in je zit, en dat er 5 sleutels zijn om ‘m te bevrijden en zo een passievol leven te leiden. Die sleutels zijn als volgt:

 1. Jezelf zijn
  Je moet jezelf door en door kennen. Wie ben je in essentie? Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen, patronen en maskers, en hoe staan die het jezelf zijn in de weg? Door jezelf steeds beter te begrijpen en meer en meer jezelf te worden, kun je je authentieke zelf veel vaker aanwezig laten zijn.
 2. Een doel hebben
  Het is van belang om te begrijpen waarom je doet wat je doet. Wat is het doel achter de keuzes die je dagdagelijks maakt? Wat is de achterliggende reden van de acties die je uitvoert en de stappen die je zet? Ik heb er zelf eerder ook al eens over geschreven. Focus hebben is belangrijk, want het geeft je richting en helpt je om juiste keuzes te maken.
 3. De kunst van het leren
  Blijf leren, groeien en jezelf ontwikkelen. Leer van fouten die je maakt. Er bestaat immers geen mislukking, alleen feedback. Blijf openstaan voor nieuwe dingen.
 4. Creëer je eigen kring/community/gemeenschap
  Omgeef jezelf met mensen die je inspireren, aanmoedigen, spiegelen, kracht geven en uitdagen het beste uit jezelf te halen. Die mensen zijn als het ware je eigen cheerleaders. En kijk maar eens wat zo’n eigen groep cheerleaders voor je kan betekenen. Én wat een tegenovergestelde situatie voor negatieve effecten kan hebben.
 5. Speel met je kracht
  Zoek naar allerlei manieren om je natuurlijke kwaliteiten – je talenten – in te zetten. Bij verschillende mensen, in verschillende omgevingen en in verschillende rollen. Je zult dan merken dat je creatief, effectief en productief bent. Én je zult ervaren dat als je aandacht aan je sterktes besteedt, je letterlijk veel meer in je kracht komt.

 

Op naar een passievolle zomer! 

Inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk