Gebruik jij deze 5 sleutels voor meer passie al?

De vakantieperiode is steevast zo’n tijd waarin je al liggend onder een strandparasol, wandelend door de bergen of andere culturen opsnuivend stil staat bij je eigen leven.

Het kan bijna niet anders. De rust en ruimte die een vakantieperiode met zich meebrengt, zorgen er juist voor dat de wat dieperliggende, reflectievere vragen naar boven kunnen komen.

Vragen als:

  • ben ik tevreden met hoe het nu gaat?
  • haal ik nog genoeg voldoening uit wat ik aan het doen ben?
  • hoe staat het eigenlijk met de goede voornemens of doelen die ik aan het begin van het jaar gesteld heb?

Of vragen van gelijke strekking.

Verrassend vaak is werk hét onderwerp van de vakantiereflectie. Daar waar de een dan tot de conclusie komt dat alles prima loopt, ontstaat er bij de ander een gevoel van onbehagen en wordt het verlangen om te veranderen wakker gemaakt. Weer een ander komt eenmaal weer terug in de werkmodus daadwerkelijk in actie en zet stappen om eindelijk zijn of haar passie achterna te gaan.

Passie.

Dat woord heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op mensen. Want hoe fijn is het om je passie te leren kennen en eindelijk dat leven van grote vervulling en geluk te leven?

Het belangrijkste besef bij het willen vinden van jouw passie is dat je passie niet ziet als een item, een ‘iets’, wat je als je maar goed genoeg zoekt, kunt vinden.

Maar dat je jezelf veel meer de vraag stelt: ‘hoe krijg ik meer passie in mijn leven?

Susanna Halonen, schrijfster van ‘Screw your passion’, stelt namelijk dat jouw passie al volop in jou zit en dat er 5 sleutels zijn om jouw passie te bevrijden en zo een passievol leven te leiden.

1.    Jezelf zijn – jezelf door en door kennen. Wie ben je in essentie? Wat zijn belemmerende overtuigingen, patronen en maskers en hoe houden ze je van jezelf zijn weg? Door jezelf steeds beter te begrijpen en meer en meer jezelf te worden, zul je je authentieke zelf veel vaker aanwezig kunnen laten zijn.

2.    Een doel hebben – begrijpen waarom je doet wat je doet. Wat is het doel van de keuzes die je dagdagelijks maakt? Wat is de achterliggende reden van de acties die je doet en de stappen die je zet? Ik heb er al eerder eens over geschreven: focus hebben is belangrijk; het geeft je richting en helpt je om juiste keuzes te maken.

3.    De kunst van het leren – blijf leren, groeien en jezelf ontwikkelen. Leer van fouten die je maakt. Immers: er bestaat geen mislukking, alleen feedback. Blijf open staan voor nieuwe dingen.

4.    Creëer je eigen kring/community/gemeenschap – Omgeef je met mensen die je inspireren, je aanmoedigen, je spiegelen, je kracht geven en je uitdagen het beste uit jezelf te halen. Een groep mensen die als het ware je eigen cheerleaders zijn.

Kijk maar eens wat je eigen groep cheerleaders voor je kan betekenen. Én wat het tegenovergestelde voor negatief effect kan hebben.

5.    Speel met je kracht – Zoek naar allerlei manieren om je natuurlijke kwaliteiten, je talenten, in te zetten. Bij verschillende mensen, in verschillende omgevingen, in verschillende rollen. Dan zul je merken dat je creatief, effectief en productief bent. Je zult merken dat als je aandacht besteed aan je kracht en je sterktes je letterlijk veel meer in je kracht komt.
 
Op naar een passievolle zomer!

Gratis e-book