9 Vragen over werkgeluk in organisaties

  1. Welke instrumenten kun je inzetten voor meer werkgeluk?
    Er zijn verschillende instrumenten die je kunt inzetten om werkgeluk te meten en te monitoren zoals werktevredenheidsonderzoeken of het werken met KPI’s of het inzetten van werkgelukdeskundigen die jouw organisatie een tijd lang begeleiden in het vergroten van werkgeluk. Wij zelf zijn vooral van het goede gesprek voeren met je medewerker(s). Zet het onderwerp eens op de agenda van een teamoverleg of stel de vraag in het bilateraal overleg wat je met een medewerker hebt. Grote kans dat er mooie gesprekken ontstaan. Wil je graag toch iets van een instrument, werk dan met onze eenvoudig te gebruiken Werkgelukanalyse. Hij wijst zich vanzelf en geeft gegarandeerd mooie input voor een goed gesprek!
  2. Waarom zou je als organisatie willen werken aan werkgeluk?
    Uit allerlei onderzoeken blijkt telkens weer dat medewerkers die blij zijn in hun werk tot goede prestaties komen en een grote mate van betrokkenheid en bevlogenheid laten zien. Daarnaast zijn ze minder vaak ziek, zijn ze creatiever en werken ze beter samen. Dit alles straalt allemaal weer af op de organisatie die daar bijna als vanzelf ook beter door gaat presteren. Nou, reden genoeg, lijkt ons zo. Nietwaar?
  3. Hoe zorg je ervoor dat het onderwerp werkgeluk binnen organisaties goed ontvangen wordt? Het kan nogal soft klinken.
    Presenteer werkgeluk als een investering in menselijk kapitaal. Leg de relatie met meetbare resultaten, zoals verhoogde productiviteit, lagere personeelsverloopkosten en verzuimresultaten.
  4. Hoe voeg je werkgeluk toe op de werkvloer?
    Zorg er eerst voor dat je weet waar het aan schort in de werkgelukbeleving. Dan kun je namelijk gerichte acties nemen om medewerkers blijer en gelukkiger aan het werk te hebben. Wat daarnaast altijd slim is om te doen: doe aan teamontwikkeling en investeer in persoonlijke en professionele ontwikkeling van individuele medewerkers. Erken prestaties, vier successen en zet medewerkers in op hun talenten.
  5. Wat zijn de succesvolle ingrediënten van werkgeluk?
    Goeie vraag! Dat kan voor iedereen verschillend zijn. Want wat de een werkgelukkig maakt, is weer anders voor een ander. In de Werkanalyse waar ik bij punt 1 over sprak, zie je wat belangrijke factoren voor werkgeluk zijn.
    Daarnaast dragen de volgende organisatiekenmerken bij aan werkgeluk en de duurzame inzetbaarheid van mensen: mate van werkdruk, onderlinge samenhang, support van het management, doorgroeimogelijkheden en de mate van intrinsieke motivatie en de mate van betrokkenheid.
    Lees er meer over in onze handout ‘6 Succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid’.
  1. Hoe geef je invulling aan werkgeluk binnen organisaties terwijl de werkdruk hoog is?
    Werkdruk is een hot topic binnen organisaties en onderwerp van gesprek aan vele huiskamertafels. Het ervaren van werkgeluk zal per direct toenemen als de werkdruk afneemt. Dus ons advies is: maak dit prioriteit nummer 1. Enkele tips: help medewerkers prioriteiten te stellen in de hoeveelheid werk die ze te doen hebben, baken taken af of beleg een aantal taken elders in de organisatie of besluit ze tijdelijk niet uit te voeren. En leer medewerkers anders om te gaan met stress.
  2. Hoe hou je het thema werkgeluk binnen organisatie levend?
    Blijf inspiratie en successen delen, zet het onderwerp met regelmaat op de agenda, organiseer workshops en trainingen, betrek medewerkers actief bij initiatieven en creëer regelmatig momenten voor reflectie.
  3. Hoe zorg ik voor meer en duurzaam werkgeluk bij mezelf?
    Bepaal wat jouw indicatoren zijn voor werkgeluk en onderzoek of en hoe aan deze elementen voldaan wordt in het werk wat je nu doet en binnen de werkomgeving waar je nu werkt. Merk je verschillen op? Maak er werk van om het gat te dichten op ieder element wat nu niet is zoals je het zou willen.
  4. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers eerlijk zijn over hun eigen werkgeluk en zich durven uitspreken?
    Creëer een open cultuur waarin het gewoon is om eerlijk en transparant te zijn. Geef als leidinggevende zelf het goede voorbeeld door open te zijn over jouw eigen werkgeluk. Moedig feedback aan en help medewerkers zichzelf en hun innerlijke drijfveren en talenten te leren kennen. Stimuleer dat ze dit zo veel als mogelijk in hun werk durven inzetten.

Staat jouw vraag er niet tussen en wil je er wel graag een antwoord op? Laat het ons weten en we denken graag met je mee!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk