12 Manieren om te reflecteren op 2023

Aan het einde van het jaar is het waardevol om even stil te staan en terug te blikken op alles wat je hebt meegemaakt.

Denk aan de doelen die je aan het begin van het jaar stelde en kijk hoe ver je bent gekomen.

Het is een kans om je successen te vieren en te begrijpen wat je hebt geleerd van de uitdagingen die je hebt overwonnen.

Het helpt ook om dankbaar te zijn voor alle mooie momenten en lessen die het jaar heeft gebracht.

Daarna kun je vooruitkijken en nieuwe doelen stellen voor het komende jaar. Reflectie is essentieel om te groeien en te ontwikkelen naar een betere versie van jezelf.

Ook zin om al liggend onder de kerstboom eens terug te kijken op het afgelopen jaar?

Kies dan een van de volgende 12 reflectiemanieren en geniet!

 1. Denk eens terug aan alle avonturen die je beleefd hebt dit jaar en schrijf ze op. Van ‘hoe ik mijn lastige collega eindelijk van repliek durfde te bedienen’ tot ‘de dag waarop ik dacht dat ik die ene gave berg op vakantie wel eventjes zou beklimmen en daar best wel wat peentjes op heb gezweet’.
 2. Zoek een rustige plek op, steek de kaarsen aan en zet een rustig muziekje op en kom in een meditatieve stand. Laat vervolgens vanuit je onbewuste bijna als vanzelf omhoog komen hoe 2023 voor je is geweest.
 3. Bekijk 2023 aan de hand van alle triomfen die je hebt mogen vieren. Welke mijlpalen heb je bereikt? Is het je gelukt een opleiding af te ronden? Heb je een presentatie gegeven zonder te hakkelen of over je woorden te struikelen? Heb je een promotie gekregen of een award gewonnen? Wat jouw triomfen ook zijn, klein of groot, noteer ze en ervaar weer even dat glorieuze moment.
 4. Snuffel eens terug in al je papieren. Waar heb je aan het begin van 2023 je doelen opgeschreven? Noteer voor ieder doel op een schaal van 0 tot 10 hoever je ermee bent gekomen. Daarbij staat een 0 voor ‘niets aan gedaan’ en een 10 voor ‘check, done, gerealiseerd!’.
 5. Ongetwijfeld heeft dit jaar je een aantal lessen geleerd. Welke moeilijke of uitdagende situaties heb je het hoofd moeten bieden en welke lessen heb je toen geleerd? Wat is daar vandaag de dag nog van te merken?
 6. Feedback-spiegels: vraag vijf mensen in je directe omgeving om eerlijke feedback over jouw groei en ontwikkeling dit jaar. Wil je er humor in brengen, vraag dan of ze een hilarische omschrijving van jouw 2023 willen geven.
 7. Schilder of teken: neem een groot vel, bijvoorbeeld A3-formaat. Zet kleurpotloden, stiften, waskrijt en schilderspullen klaar en laat je handen het werk doen. Probeer niet te bedenken wat er op het papier moet komen maar kies intuïtief een van de tekenspullen, zet ergens de punt of de kwast op het papier en volg de beweging die vanuit je lijf via je hand naar het papier toe mag. Ben je klaar? Kijk dan eens van een afstand naar je creatie en merk op wat je tekening je wil zeggen of wat je erin opvalt.
 8. Visualiseer jouw jaar: maak een collage met foto’s en quotes van alle hoogtepunten, dieptepunten en momenten die het jaar voor jou speciaal maakten.
 9. Stel nieuwe doelen. Dit lijkt wat tegenstrijdig maar denk terug aan de doelen die je jezelf gesteld had en dat wat je dit jaar geleerd hebt en vertaal dat naar nieuwe doelen voor het komende jaar.
 10. Maak een dankbaarheidslijst. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Hoe klein of groot ook.
 11. In actie! Denk terug aan alles wat je dit jaar geleerd hebt en waar je verder in wil groeien en leren het komende jaar. Vertaal dit naar concrete acties en maak zo je eigen groeiplan.
 12. Tot slot: pak je telefoon erbij en scroll door je foto-album. Brings back memories en is een hele fijne manier om 2023 nog eens aan je voorbij te laten komen. Alle dieptepunten en alle hoogtepunten. Neem de tijd om na te gaan wat al deze fotomomenten voor je betekend hebben.

Veel plezier met terugkijken. We hopen dat je met een blij gevoel 2023 afsluit en met een hoopvol gemoed 2024 gaat starten!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk