6 Veelgemaakte sollicitatiefouten

We kennen allemaal de verhalen van mensen die mappen vol met honderden sollicitatiebrieven hebben. En van degene die al lang zoeken naar werk en het maar niet gevonden lijken te krijgen. Erg zuur natuurlijk. Want ondertussen wordt het verlangen naar nieuw werk alleen maar groter en soms ook nijpender.

Het valt ook niet mee op de huidige arbeidsmarkt. Als werkzoekende moet je hard aan de slag. Als het ware ben je projectleider van je eigen nieuwe project ‘het vinden van nieuw werk’. En dat is bijna een dagtaak. Een actieve en effectieve werkzoekende is al gauw gemiddeld 3 dagen per week bezig met zijn zoektocht. En dan heb ik het niet over 3 dagen achter het internet zitten en vacaturesites afstruinen.

In die zoektocht kunnen er belangrijke missers gemaakt worden. En dat is jammer! Kijk eens eerlijk in je eigen zoekspiegel, lees onderstaande veelgemaakte fouten en ga eens na hoe effectief jouw zoekstrategie is.

1. Te weinig focus

Het vinden van dat nieuwe werk begint met het hebben van een duidelijk doel. Een doel geeft je namelijk richting en zorgt ervoor dat anderen je kunnen helpen. Het antwoord op de vraag ‘wat voor werk zoek je?’ moet klip en klaar zijn. ‘Iets met mensen’ als antwoord is bijvoorbeeld onvoldoende. ‘Het maakt me niet uit; ik sta voor veel open’ is ook een veelgehoorde kreet. Heel begrijpelijk als je al 100 sollicitatiebrieven verstuurd hebt maar het helpt je niet vooruit. Veel beter is het om in je antwoord op te nemen wat voor soort functie je wil gaan doen of wat de verantwoordelijkheden zijn die je graag op je neemt en binnen wat voor branches en bedrijven je dat wil doen. En vergeet niet te vermelden hoe ver je daarvoor bereid bent te reizen.

2. Te weinig kennen, vertrouwen, leuk vinden

Een werkzoekende heeft zich op de huidige arbeidsmarkt te verkopen. Een vies woord voor velen J. En toch is dit de harde realiteit. En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je weet dat jezelf verkopen niets meer en minder is dan er voor te zorgen dat degene die kan beslissen je uit te nodigen op gesprek of aan te nemen, je kent (van je bestaan af weet), je vertrouwt (dat je kunt wat je zegt te kunnen) en je leuk vindt (de zogenaamde gunfactor).

3. Te weinig actie

Fronste je je wenkbrauwen toen je hierboven las dat je gemiddeld 3 dagen per week bezig bent met je zoektocht? Of vind je de 4-sollicitaties-per-maand-eis van het UWV veel te veel? Dan heb ik slecht nieuws voor je… Het vinden van nieuw werk in de huidige arbeidsmarkt is hard werken. Heel hard. En vraagt doorzettingsvermogen. En flexibiliteit. En nog veel meer… En vooral actie! Zorg er telkens voor dat je wekelijks nieuwe ijzers in het vuur hebt door te netwerken, social media in te zetten, vroegtijdig vacatures op te sporen, sollicitaties te plegen en ga zo maar door.

4. Onvoldoende straatvechtersmentaliteit

Hoe ga jij om met tegenslagen en afwijzingen? Is een ‘nee’ ook een ‘nee’ voor je? Of wakkert het nu juist je vechtlust aan? Zo is er een tijd geleden door een bedrijf een vacature geplaatst voor een accountmanager en kreeg iedere sollicitant per definitie een afwijzing. De eerste zes sollicitanten die belden waarom ze waren afgewezen, kregen alsnog een uitnodiging. Want tsja, een goede accountmanager laat zich niet bij de 1e nee in het riet sturen. Hopelijk sta je ook in de stand van ‘als het linksom niet lukt, dan rechtsom’. Want dat is de mindset die er voor zorgt dat je blijft zoeken naar manieren om ergens binnen te komen, op gesprek te komen, in beeld te blijven bij belangrijke beslissers en nieuwe kansen op het spoor te komen.

5. Te veel halve lege glazen

‘Het zal wel aan mijn leeftijd liggen.‘ ‘We zitten nu eenmaal in een crisis dus het gaat mij toch niet lukken.’ ‘De overheid zou meer moeten doen om mensen zoals mij aan het werk te krijgen.’ ‘Bedrijven zitten niet op me te wachten’. ‘Laatst was het nog op het nieuws dat 70% van de afgestudeerde HBO’ers thuis zit dus ja, het is logisch dat het mij ook niet lukt.’
Heb jij ook zulke of vergelijkbare halve lege glazen gedachtes? Probeer hier van weg te komen en ga eens na hoe je je glas half gevuld krijgt. Het is zo belangrijk om de spirit er in te houden en te kijken naar wat er wel lukt of hoe het jou in ieder geval wel lukt. Want ja, in bovenstaande uitspraken zit soms een kern van waarheid. Maar wat veel belangrijk is, is hoe jij weerstand biedt hier tegen. Bijvoorbeeld bij de uitspraak over de afgestudeerde HBO’ers: 30% lukt het schijnbaar wel om aan werk te komen dus wat kun jij doen om bij die 30% te gaan horen?

6. Niet weten hoe het werkt

En last but not least: veel werkzoekenden nemen zichzelf als vertrekpunt en stemmen daarbij te weinig af op de degene die kan beslissen je wel of niet uit te nodigen of aan te nemen. Dus weet jij hoe P&O’ers, managers en recruiters denken en beslissen? Wat voor hen belangrijk is in het zoeken naar nieuwe mensen? Weet jij ze op een juiste manier te overtuigen dat jij een oplossing bent voor hun probleem? En weet jij hoe de vacatureprocessen lopen binnen de organisaties waar jij graag zou willen werken?

En? Herken je jezelf in een van deze veelgemaakte fouten? We hopen het natuurlijk niet! Maar mocht dat wel zo zijn, dan weet je ook gelijk wat je anders moet gaan doen :-).

Veel succes met je slimme zoektocht en we lezen graag je reactie!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk