20 redenen waarom je maar niet in beweging komt – deel 1

Je hoort het allemaal om je heen: pak je eigen regie, neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, zet stappen, kom in beweging, ga recht op je doel af en zo voorts en zo voorts…

Maar zo makkelijk als dit allemaal gezegd wordt, zo makkelijk is het soms niet.

Want er kunnen een hele hoop redenen zijn waarom je vooral niet in beweging komt.

We nemen je graag mee in de eerste 10 van de 20 redenen waarom je blijft zitten waar je zit en blijft doen wat je doet.

1.    Je leven kabbelt eigenlijk wel lekker en gaat zo zijn gangetje. Why change? Je kunt je heel comfortabel voelen met hoe de dingen nu lopen. En tsja, waarom dan de boel overhoop gooien? Misschien is het dan goed om te weten dat mensen hun tevredenheid met de huidige situatie bepalen vanuit hun eigen referentiekader. Terwijl het maar de vraag is of de situatie waar ze nu in zitten ook echt een status quo moet blijven. Geef een zwerver bijvoorbeeld 50 euro en hij heeft de dag van zijn leven. Binnen zijn referentiekader is dat helemaal te snappen maar we weten allemaal dat er ook andere leefomstandigheden mogelijk zijn.

2.    Angst voor het onbekende is ook een hele beruchte factor om te blijven zitten waar je zit. Want nu weet je wat je hebt. Als je buiten je comfortzone treedt, dan weet je zeker dat er dingen gaan veranderen maar raak je ook de controle kwijt. En dat is eng. Dan maar liever zaken houden zoals ze nu zijn.

3.    Een veelgehoord argument om niet met jezelf of je situatie aan de slag te gaan is de angst voor wat er allemaal naar boven gaat komen als je met jezelf aan de slag gaat. Wie weet welke diepe putten of weggestopt verdriet er allemaal naar boven komt. Dat ga je toch zeker niet bewust opzoeken?

4.    Geen doel hebben terwijl ons brein nu juist graag een doel heeft. Want ons brein werkt beter als het uitgenodigd wordt om ergens naar toe te zoeken dan ergens vandaan te zoeken. Toen Alice in Wonderland aan de Cheshire Cat vroeg welke kant ze uit moest, zonder duidelijk idee over waar ze heen wilde, antwoordde de Cheshire Cat dat Alice beslist ergens zou uitkomen als ze maar lang genoeg doorliep. Herken jij jezelf in Alice?

5.    Ja zeggen tegen de verandering, maar nee doen. Dat kan bewust of onbewust zijn. Een mooie quote van William Murray die dit treffend weergeeft, is: “Totdat men zich ergens waarachtig toe heeft verbonden, is er aarzeling, de mogelijkheid zich terug te trekken en altijd ineffectiviteit.” Er is namelijk een elementaire waarheid die, als je hier niet bij stilstaat of deze erkent, al jouw prachtige plannen laat stranden. Op het moment dat je je echt met iets verbindt, komt de voorzienigheid ook in beweging. Dan gebeuren er allemaal dingen om mee te helpen die anders niet zouden zijn gebeurd. Uit jouw commitment vloeit een hele stroom gebeurtenissen voort, een onvoorziene samenloop van omstandigheden, ontmoetingen en materiële hulp, waarvan je van tevoren niet had kunnen dromen dat ze op je pad kwamen.

6.     Angst voor onze grootsheid. We citeren hier graag Nelson Mandela die zich op zijn beurt weer heeft laten inspireren door Marianne Williamson: “Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het allerbangst voor zijn. We vragen ons af: Wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn? Maar waarom eigenlijk niet?”

7.    Trouw zijn aan je familiesysteem. Als je keer op keer iets probeert te veranderen en het lukt maar niet, vraag jezelf dan eens af of wellicht onbewust en vanuit een diepgewortelde loyaliteit de verandering niet voor elkaar krijgt omdat je trouw bent aan je familiesysteem. Zeker als je iets nastreeft wat not-done is binnen jouw familie, dan kan het zijn dat de wetten van het groepsgeweten je nog op je plek houden.

8.    Wel willen veranderen maar niet weten hoe. Dit is vaak de belangrijkste reden waarom mensen aan onze coachtafel aanschuiven. Ze willen graag veranderen maar hebben een groot vraagteken boven hun hoofd hangen hoe ze dat nu het beste kunnen doen. Is dit wellicht een belangrijke reden voor jou om niet in de veranderstand te stappen?

9.    In het donker tasten wat en hoe je precies moet veranderen. Er zijn immers zoveel lagen waarop je kunt veranderen. Zoals op de laag van je gedrag of vaardigheden. Je kunt je omgeving veranderen of je overtuigingen eens goed tegen het licht houden. Maar misschien is het wel veel zinvoller om met je persoonlijkheid en identiteit aan de slag te gaan of te onderzoeken wat jouw diepere zingeving is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1001 manieren om met al deze lagen aan de slag te gaan. Geen wonder dat je nog maar even blijft zitten waar je zit.

10. In de stand staan van zelfrechtvaardiging. Oftewel: ik hoef niet te veranderen want ik heb er recht op dat de ander beweegt of dat dat wat ik graag wil als vanzelf naar me toe komt en me gegund wordt. Vaak is deze stand bij jezelf te herkennen aan uitspraken of een houding waarbij je afdwingt, verongelijkt bent of geïrriteerd raakt. Je zult waarschijnlijk snappen dat dit een oneigenlijke manier is in jouw pogingen je doelen te bereiken. Dit gedrag zegt veel meer dat je ooit in een ver verleden iets gemist en niet gekregen hebt waar je wel naar verlangde. Het is effectiever om daar eens naar te kijken dan om in de ‘ik heb er recht op’-stand te blijven. Grote kans dat daarna de gewenste verandering alsnog bijna als vanzelf naar je toekomt…

En?

Herkenbaar? Confronterend?

If so, onthou dan dat Einstein ooit zei: ‘Even observing the system will change it’.

De volgende keer nemen we je graag mee in nog 10 andere redenen waarom je maar niet in beweging komt en je doelen bereikt.

Gratis kickstarttraining Werkgeluk