10 tips voor het opstellen
van jouw actieplan

Jouw stip op de loopbaanhorizon

Je bent dit jaar zeer waarschijnlijk gestart met het formuleren van jouw stip op de loopbaanhorizon. Ambitieus als je bent, stelde je een flinke dosis aan te behalen doelen op. Na 6 maanden mag je best even reflecteren. Loop je op schema? Waar sta je nu? En waar wil je eind 2019 staan? Het is voor velen herkenbaar dat juli een besefmomentje teweegbrengt. De tijd vliegt en je hebt nog veel te weinig aan je doelen gewerkt.Dat moet en kan anders. Wij helpen je hierbij. Met onze 10 tips stel je in no-time een efficiënt actieplan op waarmee je jouw vastgestelde stip op de loopbaanhorizon tóch nog voor het einde van het jaar behaalt. Let’s go!

1. Wat waren ook alweer je doelen?

De kans is namelijk groot dat gaandeweg je doelen veranderd zijn. Omdat je eerder gestelde doelen toch wat te lastig bleken om te realiseren. Of vanwege een ander aantrekkelijker doel dat op je pad gekomen is. Misschien ben je sowieso door van alles en nog wat afgeleid en op geen enkele manier nog bezig geweest met wat je, je had voorgenomen. Dus pak een schrift of een stuk papier en noteer je doel(en). Hoe concreter, hoe beter.

2. Bepaal uit hoeveel chocoladeblokjes jouw doel bestaat


Vaak kiezen we een doel wat abstract is. Als je dat vervolgens wil bereiken, kan het voelen alsof je in één keer een hele chocoladereep op wil eten. Vaak een misselijkmakende ervaring. En dat is jammer! Vandaar het advies om je doel zo concreet mogelijk te maken. Wat daarbij helpt, is om je doel op te breken in kleinere chocoladeblokjes. Wat moet er allemaal zijn of gedaan worden om dat ene doel te realiseren?

3. Kijk terug en realiseer wat je al gedaan hebt


We kunnen soms zo bezig zijn met te streven naar ons verlangen, dat we vergeten zo nu en dan terug te kijken naar wat we al bereikt hebben. Stel jezelf eens voor dat je doel bovenop een berg ligt en dat je daar naartoe op weg bent. Verbeeld je in dat het doel bovenop de berg ligt en visualiseer het pad wat ernaartoe loopt. Bepaal waar jij je gevoelsmatig op de berg bevindt. Zie je zelf daar staan? Draai dan nu eens om en kijk naar het pad wat je al afgelegd hebt. Hoe klein of groot ook, de kans is groot dat je niet meer onderaan de berg staat.

4. Vind de redenen waarom het nu allemaal precies goed is


Goed? Deze vreselijke, vervelende, niet-wat-ik-van-plan-was situatie goed? Yep. Het is goed. Je hersenen zullen vanzelf uitvinden hoe, als je ze in die richting stuurt. Zeg tegen jezelf: “Deze situatie is goed, omdat …” en laat 5 redenen bij je opkomen. Vind in elke reden een waar punt. Hoe anders ziet het er nu uit?

5. Verzamel nieuwe informatie

Praat met iemand die van jouw situatie af weet en die er waarschijnlijk anders tegenaan kijkt. Stel vijf open vragen over jouw situatie en dat wat je wil bereiken. Houd je aan de volgende regels: geen mening of reactie van jouw kant. Enkel korte, nieuwsgierige vragen. Geen vragen met meer dan 10 woorden. Stel open vragen dus geen “ja/nee”-vragen. Stel “wat”- of “hoe”-vragen. Geen sturende vragen.

6. Beweeg

Er zijn topmanagers die zweren dat hun ommetje van vijf minuten tijdens de lunchpauze hun meest productieve tijd van de dag is. Door het bewegen van je lichaam krijg je, je gedachten en emoties in beweging. Alleen onze vreemde cultuur die geest en lichaam scheidt laat ons denken dat de beste manier om een probleem op te lossen is om stil te zitten en het te overdenken. Ga wandelen, doe strekoefeningen, ga naar de sportschool, ga dansen en zie wat er is bewogen.

7. Wat mag er blijven?

In dat streven naar verandering is het goed om ook helder te hebben wat mag blijven. Dus wat moet er zeker worden behouden? Wat wil je dat er niet veranderd?

8. Visualiseer wat je wil bereiken

Een krachtige manier om je doel makkelijker te bereiken is om datgeen wat je wil bereiken, te visualiseren. Dat kan in gedachten of op papier. Als je er maar voor zorgt dat je, je doel zo concreet mogelijk visualiseert. Dus niet ‘ik wil een andere baan’ maar wat voor soort baan met welke verantwoordelijkheden en onderwerpen in wat voor bedrijf/werkveld/branche met wat voor cultuur en wat voor collega’s en hoe ver van je woonplaats af. Dat is stap 1.
 Stap 2 is om ook de weg ernaartoe te visualiseren. Dus niet alleen je doel maar ook wat er voor nodig is om dat doel te bereiken. Met stap 3 zorg je ervoor dat je doel nog dichterbij komt: leg in gedachte de weg ernaartoe af en visualiseer dat jij je doel bereikt. Met alles erop en eraan. Dus ook de eventuele hobbels en de tegenwind die je ongetwijfeld tegen gaat komen. Neem hier uitgebreid de tijd voor en herhaal dit een aantal keren voordat je uit je visualisatie stapt.

9. Schakel professionele hulp in

Ook de meest succesvolle mensen hebben op enig moment in hun leven professionele hulp in geroepen. Een coach, adviseur, trainer, therapeut. Kies wat bij jou, je hulpvraag en je gedroomde doel past.

10. Wat je tegenhoudt, bepaalt wat je nodig hebt


Problemen doen zich pas voor, als je de hulpbronnen hebt om ze op te lossen. Hiervan uitgaan geeft je de mogelijkheid, of de vanzelfsprekendheid, bij elk zich voordoend probleem onmiddellijk op zoek te gaan naar de hulpbronnen. Het op zoek gaan naar hulpbronnen is de meest adequate stap om uit de problemen en bij je doel te geraken. Dus wat houdt je nu eigenlijk tegen? Welke belemmerende gedachte, gedrag, overtuiging, strategie of patroon staat je in de weg?

Zet ‘ m op!

Dit waren de tips uit onze koker. We wensen je veel succes met het opstellen van jouw actieplan. Mocht je vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben? Laat het ons weten via: info@degelukkigeprofessional.nl.

Maandelijks inspiratie en adviezen in je mailbox?

Gratis kickstarttraining Werkgeluk